Klimarealisme i medierne, Tørke og Skovbrande

Hurtige tørker?

I omtalen af en ny videnskabelig artikel kan man læse, at tørke-episoder i hele Verden udvikler sig hurtigere som følge af klimaforandringerne. Der tales om at ”lyntørke” – der opstår i løbet af få uger – forekommer mere hyppigt sammenlignet med slutningen af 1950’erne. Specielt er fænomenet observeret i Nord- og Østasien, Sahara og Europa.

Lyntørke opstår ved en kombination af manglende regn og forstærket tab af fugtighed i jorden.

Overgangen fra langsommere tørke-episoder til lyntørke forventes at brede sig til størstedelen af landområderne på Jorden. Udviklingen vil gå hurtigere, hvis der bliver udledt flere drivhusgasser hurtigere.

En tørke begynder med en usædvanlig mangel på regn eller sne. Men højere temperaturer og nogle gange stærkere vind kan hurtigt forstærke tabet af fugtighed i jorden, og derved forøge hastigheden, hvormed tørken udvikler sig og gør skade. Denne højere hastighed kan føre til en lyntørke.

Så vidt artiklens ophavsfolk. Paul Homewood fra hjemmesiden Not A Lot Of People Know That har herefter følgende kommentarer:

Dette her ligner til forveksling en artikel, der med fuldt overlæg er skrevet for at ”bevise” en forudbestemt dagsorden.

Det hænger på en forskel på en halv grads temperaturstigning, svarende til forskellen mellem Tønder og Aalborg. Har Tønder lyntørker og Aalborg ikke nogen? Dumt spørgsmål, i virkeligheden.

Som forfatteren indrømmer: Lyntørker findes ikke i realiteten, han var nødt til at opfinde begrebet for nogle få år siden, for at kunne hænge dem op på global opvarmning.

Mængden af fugtighed i jorden styres af alle mulige faktorer, men især af hvad der sker i landbruget. At forsøge at lokke en sammenhæng med klimaet frem er helt umuligt, klimaets indflydelse ville ikke kunne måles.

Men der er andre alvorlige problemer med denne artikel. Det første er, at global opvarmning generelt har ført til mere regn og fugt i Verden.

Det andet er, at ekstra CO2 i atmosfæren har hjulpet til med at gøre Jorden grønnere, specielt betyder det højere CO2-indhold, at planterne har et mindre tab af fugtighed ved fordampning, fig. 1.

Fig. 1: Ændringen i blad-dækket 1982-2010, målt med satellitter.

For det tredje førte den globale afkøling mellem 1960 og 1980 til meget alvorlige tilfælde af tørke over store områder af Jorden, fra Sahel og tværs over til Indien og Kina. Grunden var væksten i luftmassen over polerne, som flyttede bælterne med regn mod troperne.

Global opvarmning fører ikke til mere alvorlig tørke, lyn- eller ej, det gør global afkøling.

Ja, faktisk var Verden under istiden et meget tørt sted, da kold luft ikke kan indeholde så megen fugt. Og det er tør luft, der suger fugten ud af jorden som en svamp. Det er derfor at kolde ørkener som Gobiørkenen er nøjagtigt lige så tørre som Sahara.

Der findes meget få data på verdensplan til analyser af tørke, men der findes en masse i USA. Og de er helt oplagte. Tørke-episoder er nu mindre alvorlige end de var i fortiden, fig. 2.

Fig. 2: Det såkaldte Palmer tørkeindeks for USA 1895-2023. Negative tal er tørke, positive mere fugtige. Middelværdien for 1901-2000 er +0,4.

Jeg er sikker på, at artiklens forfattere fuldt ud er klar over alt dette. Det er derfor, at de har opfundet lyntørker, som med lidt finurlig computer-modellering har gjort dem i stand til at beskrive et fænomen, som ikke eksisterer.

Del på de sociale medier

2 Comments

  1. Henning Jensen

    Jeg kunne ikke læse denne artikel, men fik beskeden at administrator havde blokeret min IP adresse. Efter at have slået WiFi fra kan jeg godt læse artiklen. Er jeg mon den eneste der har dette problem? Hvad er der galt med min Ip? Den starter med 46.

    • Søren Hansen

      Der er ingen fra vores side, der har blokeret dig, men det er sket nogle få gange før for andre læsere. Og vi aner ikke hvorfor. At det skulle afhænge af, om du bruger Wifi lyder endnu mere mystisk!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*