Klimarealisme i medierne, Tørke og Skovbrande

Tørke: Klima eller vejr?

For bare et år siden var medierne fulde af historier om, hvordan klimaforandringerne har ført til mere tørke i det vestlige USA, og den kan kun forventes at blive værre i de kommende år. Her et par smagsprøver fra 2021 i The New York Times:

Der er tegn på en kæmpe omvæltning i Californiens Central Valley, landets mest udbyttegivende landbrugsområde, da man står overfor både en usædvanlig tørke og konsekvenserne af at have pumpet alt for meget grundvand op.

Klimaforandringerne forstærker vandmangelen voldsomt. Stigende temperaturer tørrer jorden ud, hvilket igen kan forværre hedebølgerne.

I 2040 forventes San Joaquin-dalen at miste mindst 250.000 hektarer landbrug. Det er mere end en tiendedel af det samlede areal.

Og hvis tørken fortsætter, og der ikke kan findes noget andet vand, så vil mere end det dobbelte areal ende med at blive lagt brak, med alvorlige følger for landets fødevareforsyning.

”Hver gang vi har et tilfælde af tørke, ser vi et glimt af, hvad der vil ske mere ofte i vores klima-fremtid,” udtalte en universitetsprofessor.

Sidste år så det heller ikke godt ud, som vist på fig. 1. Store dele af det vestlige USA var ramt af tørke, og nogle områder var særdeles hårdt ramt, der var både tale om ”ekstrem tørke” og ”exceptionel tørke”.

Fig. 1: Tørken i USA, 12. april 2022

Så kom vinteren, og det væltede ned med både regn og sne. De slunkne vandreservoirer blev fyldt op igen, og nu frygter bl.a. Californien, at det ender med oversvømmelser, når al sneen smelter senere på foråret. Tørkesituationen i april 2023 er vist på fig. 2:

Fig. 2: Tørken i USA, nøjagtigt et år efter fig. 1.

Nu er billedet et helt andet. Stort set alle de ramte områder i det vestlige USA er helt fri eller næsten helt fri for tørke, til gengæld er der et område i Midtvesten, der er ramt.

Og det er jo netop et udslag af vejr, og ikke klima. Tørke kommer og går, og der er ikke nogen langsigtede tendenser, hverken i den ene eller den anden retning.

Tak til WUWT

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*