Debatindlæg, En grønnere planet

Grøn revolution

Den grønne revolution er i fuld sving – og ses mest tydeligt i Sahara.

Et grønt og frugtbart Sahara vil give arbejde og føde til mange familier, og samtidig stiger temperaturen ikke så meget, som den ellers ville stige. For kun 6000 år siden var Sahara en græsslette, og det regnede meget. Klimaforandringer medførte, at regnen ophørte, og Sahara blev en ørken, som vi kender den i dag.

Nogle forskere mener, at Sahara vil blive grøn igen på grund af global opvarmning. Opvarmningen resulterer i øget fordampning fra oceanerne og mere monsunregn, som vil falde over Sahara. IPCC er i modelberegninger nået til samme konklusion.

Forventet procentvis ændring i nedbør ved en temperatur 1,5 grader over førindustrielt niveau. Grønt er tilvækst, brunt fald.

Man regner med, at 1,5 grader allerede vil blive nået i begyndelsen af 2030’erne, så det må forventes at udviklingen imod et grønt Sahara vil gå meget hurtigt. Mere CO2 øger plantevæksten og gør planterne mindre sårbare overfor tørke. Det er ikke kun regn, som gør Sahara grøn igen.

Klimastudier fortæller, at verden bliver grønnere og grønnere, og at det bidrager til i væsentligt omfang at reducere global opvarmning. Et grønnere Sahara vil skubbe på denne udvikling.

NASA fortæller med henvisning til et klimastudie, at jorden er blevet grønnere igennem træplantning og intensiv dyrkning for at skaffe mad til jordens stigende befolkningstal. Det har reduceret global opvarmning igennem biofysiske processer, hvor varme og fugt transporteres til atmosfæren. Nasa fortæller, at en grønnere verden har kølet 25 gange mere end den varmeeffekt, som opstår igennem nedhugning af regnskov. NASA anslår, at global opvarmning er reduceret med 10-20%.

Nature har i januar i år offentliggjort et klimastudie, som fortæller, at jorden er blevet grønnere på grund af stigende temperatur og stigende CO2. I Kina har man bevidst arbejdet på at skabe et grønnere Kina igennem træplantning og mere intensiv dyrkning af jorden. Det har resulteret i en reduktion af den regionale temperaturstigning med 39,4% +/-13,9% i Kina.

Baseret på erfaringerne fra Kina vil et grønt Sahara i høj grad reducere den forventede temperaturstigning. Det må derfor hilses velkomment, at en række afrikanske lande, FN og store sponsorer er i færd med i Sahel regionen at inddrage ørken både igennem træplantning og opdyrkning af ørkenen. Sahel regionen strækker sig 8000 km tværs over kontinentet og er den sydlige grænse til Sahara.

Man er allerede nået langt. Indtil nu har projektet inddraget 18 millioner ha fra ørkenen, som i stedet for er blevet en mosaik af et grønt og produktivt landskab igennem 11 lande. Til sammenligning er Danmarks samlede landbrugsareal på 2,6 millioner ha. Målet er at inddrage 100 ha ørken inden 2030.

Jeg tror, at man vil nå langt mere, godt hjulpet af mere regn og mere CO2. Vi ser ind i en fremtid med en grønnere og mere frugtbar jord. Hvem kan dog have noget imod det?

Del på de sociale medier

4 Comments

 1. I Altingets NYHEDSBREV om KLIMA i dag, torsdag den 4. maj 2023 er det igen en interessant artikel om CO2’s betydning og uenigheden blandt forskerne.

  Artiklen er skrevet af Lektor emeritus Jesper Bartholdy, IGN, Københavns Universitet, og kan læses her:

  https://www.altinget.dk/klima/artikel/lektor-emeritus-videnskaben-er-ikke-enig-om-co2s-rolle-i-klimaforandringerne?SNSubscribed=true&ref=newsletter&refid=klima-04-05-2023-08-13-20&utm_campaign=Altinget%20DK%20-%20Klima&utm_content=Klima%2004-05-2023%2008%3A13%3A20&utm_medium=e-mail&utm_source=nyhedsbrev

  Læg især mærke til VIDEOEN ”Climate Change ”Problem” Solved – it is Natural,
  med Prof. Weiss, hvor han gennemgår udviklingen og henviser til tilbagevendende
  cykler, som ikke er påvirket af CO2.

 2. Bent Sørensen

  Tjah – hvad skal man sige? IPCC siger, at tørkeområderne vil blive mere udbredt i det sydlige Europa. Det var den melding Jesper Theilgaard kom med, da han besøgte mit gymnasium i 2015. Efterfølgende spurgte jeg ham om de subtropiske højtryk ville flytte sig længere væk fra ækvator. Hans svar var: hvorfor i alverden skulle de det.
  Men i forhold til disse nye studier, så giver det god mening, at de subtropiske højtryk ved opvarmning flytter længere væk fra ækvator. Det kan forklare, at ITK med nedbør når længere nordpå i Sahel og det sydlige Sahara. Til gengæld vil tørkezonen i Sahara og Nordafrika rykke længere nordpå, og dermed give tørke i det sydlige Europa. For mig er det en logisk sammenhæng, men ikke noget jeg kan bevise.
  Jeg kan til gengæld godt vurdere, at disse enkelte studier, ikke er i stand til at overskue ændringerne på Jorden som helhed.

 3. Claus Møller

  Hvad med Spanien? Er det de oplever nu et vejrfænomen, noget vi har set før (de sidste ca 2000 år eller reelle klimaændringer?
  Synes det meste vi hører om klimaændringer rundt om i verden tilbagevises, men ved ikke med varmen i Sydeuropa.

  • Søren Hansen

   Varmen i Sydeuropa hænger bl.a. sammen med den globale temperaturstigning, men det er et naturligt fænomen, som vi ikke kan “styre” på nogen måde.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*