Klima, Klimarealisme i medierne

Farvel til La Niña

Temmelig usædvanligt har vi haft 3 La Niña’er i træk her inden for de sidste 5 år. La Niña bevirker en afkøling i Stillehavet omkring Ækvator og det giver igen – alt andet lige – en lidt lavere global temperatur i atmosfæren. Det har vi set på den globale temperatur, der toppede i hhv. 2016 og 2020 og ind imellem har befundet sig på et lavere niveau. Alle årene efter 2016 har således haft lavere temperaturer end netop 2016 ifølge UAH’s målinger. (Det vil man nødigt indrømme i medierne, og taler i stedet om at alle årene er de ”varmeste” siden målinger begyndte – for 150 år siden).

Men hvad så nu? Kommer der en El Niño? Den er normalt ledsaget af en hævet global temperatur, som vi netop så i 2016 og 2018, og endnu mere markant i 1998.

Klimamodellerne, der trænger hårdt til noget opvarmning – som følge af den fortsat stigende mængde CO2 i atmosfæren – forudser en El Niño allerede senere i år. De giver en fordeling af sandsynlighederne som vist på fig. 1.

Fig. 1: Klimamodellernes forudsigelser om sandsynligheden i % for at vi i de kommende 3-måneders perioder får hhv. La Niña (blå), El Niño (rød) eller neutral (grå). Sidste periode er oktober-december 2023.

Men det er ikke naturgivent at en La Niña med det samme afløses af en El Niño. Ind i mellem er der den neutrale tilstand, som ifølge Javier Vinós faktisk er La Niña’s naturlige modstykke. El Niño’er er mere sjældne.

Så vi kan forvente enten en længerevarende neutral tilstand eller evt. en El Niño i løbet af i år eller næste år. Hvad det kommer til at betyde for den globale temperatur – som vi nu måler den – vil vise sig.

Men vi kan forvente visse ændringer i vejrmønsteret. Fig. 2 viser lokale vejrforhold i forbindelse med den typiske La Niña. Her ser vi mange af de tilstande, der ellers er udråbt til at være en følge af ”klimaforandringer”, f.eks. tørke i Californien og det sydlige USA, tørke i Østafrika og det østlige Kina, mens der er forøgede regnmængder f.eks. i det sydlige Asien (Indonesien & omegn), nordvestlige USA og nordlige del af Amazonas. Nogle lande er hårdt ramt af fænomenerne, og kan nu se frem til ændringer i vejret, forhåbentligt til det bedre.

Fig. 2: Regionale vejrmønstre forbundet med en La Niña-tilstand, grøn er våd, brun er tør, blå kølig, mørk blå kølig og våd.

Men La Niña / El Niño-svingningerne – også kendt som ENSO – har intet med klimaforandringer at gøre, og der er ikke nogen forbindelse mellem dem og atmosfærens indhold af CO2 overhovedet. Klimaforskningen har for længst indset, at El Niño’er giver opvarmning, og da der netop er hårdt brug for opvarmning, forudser man flere og hyppigere El Niño’er i fremtiden. Det er der bare ikke noget, der tyder på vil ske i de kommende år.

Vi afventer udviklingen i spænding.

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*