Debatindlæg, Klimaadfærd

Spis oksekød med god samvittighed

Medierne fortæller, at kød skader klimaet, og at det især gælder oksekød. Videnskab.dk fortæller, at oksekød skader klimaet 8 gange mere end kylling og laks. Men passer det?

Et nyt klimastudie offentliggjort i Nature fortæller, at stigende temperatur og mere CO2 i atmosfæren har ført til en grønnere verden, som har betydet, at temperaturen ikke er steget så meget, som den ellers ville være steget.

FAO oplyser, at verdens høstudbytte i de sidste 20 år har været stærkt stigende.

Mere CO2 i atmosfæren fører til en grønnere jord og større høstudbytte. En grønnere jord medfører, at temperaturen ikke stiger så meget, som den ellers ville være steget. Det er en god nyhed.

CO2 er en plantegødning, som optages af planternes blade, forøger planternes vækst og gør planter mindre sårbare overfor tørke. Mere CO2 i atmosfæren betyder, at det har været muligt at beplante semitørre områder, som ellers hidtil har været for tørre til beplantning. Især Kina og Indien har udnyttet stigende CO2-indhold i atmosfæren til at skabe grønnere hjemlande. Studiet viser, at det har reduceret regional opvarmning i de pågældende lande: Indien med 19,0% +/- 8,2% og Kina med 39,4% +/- 13,9%

Kvægs udledning af metan har i høj grad bidraget til denne udvikling. Metan i atmosfæren bliver efter 12 år til CO2, som kan optages som plantegødning af planternes blade.

Kulstof-cyklussen i forbindelse med kvægdrift. Kilde: UCDavis

Kvæg udleder plantegødning, men klima-aktivister fremhæver igen og igen, at vi skal spise mindre kød af hensyn til klimaet. Det overgås kun af den danske regering, som vil bruge velfærdsmilliarder på at begrave plantegødning i Nordsøen.

Studiet i Nature står ikke alene. NASA fortæller også, at verden er blevet grønnere, og det har medført, at den globale temperatur ikke er steget så meget, som den ellers ville være steget.

I Sydamerika nedhugges regnskov for at skabe græsgange til kvæg og foder til kvæg og grise. Ifølge NASA har en grønnere verden medført, at den kølende effekt er 25 gange større end den varmende effekt af nedhugget regnskov. Men det er selvfølgeligt ikke en accept af, at regnskov nedhugges.

FN medregner ikke i klimamodellerne den forskning, som viser, at en grønnere verden har en kølende effekt på temperaturen. FN’s klimamodeller overvurderer global opvarmning.

Klimamodellernes simulering af havoverflade-temperaturerne 1979-2021. Den kraftige sorte kurve er de målte temperaturer (med satellitter). Fra Dr. Roy Spencer.

I den seneste udgave af Debatten udtalte Franziska Rosenkilde, at vi befinder os i en galopperende klimakrise. Ikke én protesterede. Hvor er den klimakrise? Det eneste, som galopperer, er politikernes og mediernes klimahysteri.

Der er ingen grund til at nedsætte forbruget af oksekød, men formynderiet er allerede gået i gang. Her er et eksempel fra landbrugets eget ministerium:

Statens kantiner bliver grønnere. Med 800.000 daglige måltider udgør de offentlige køkkener en væsentlig del af den samlede CO2-belastning af det offentlige forbrug. (Uha-da-da). Nu vil staten gå foran og servere mere klimavenlig og sund mad i medarbejderkantinerne.

I visse kredse er der et ønske om at beskatte oksekød på linje med tobak. Det har mødt stor folkelig modstand, og bliver derfor ikke til noget.

I stedet kan vi se frem til en CO2-beskatning, som vil blive starten på et bureaukratisk helvede. Det er storindustrien som presser på for en CO2-beskatning. Vindmølleindustrien er i vanskeligheder. Vestas havde sidste år et dundrede underskud på 11,7 milliarder. Selv liberale kræfter har givet op overfor overmagten. Hvis du ønsker at spise oksekød, kan du gøre det med god samvittighed. Det fremmer en grønnere verden, det globale høstudbytte stiger, og en grønnere verden medfører, at temperaturen ikke stiger så meget, som den ellers ville være steget.

Del på de sociale medier

4 Comments

 1. Aage Christensen

  Det er et stort tal, 800 000 daglige måltider. En let måde at spare CO2 herfra på er ved at forbyde økologi i disse måltider. Det er kendt at økologi er langt mere klimabelastende end konventionelt landbrug (Concito + 40% f.eks.). Den dyrere økologiske mad har endvidere den negative sideeffekt at måltidsbudgetterne er unødvendigt stramme, man kunne med andre ord give mere, bedre og mere klimavenlig mad ved at forbyde økologi.

 2. allan astrup jensen

  I tillæg til kvægs betydelige udledning af metan (og inddirekte CO2) via tarmluft og ekskrementer mangler figuren i artiklen kvægets direkte udledning af CO2 via respiration.

 3. Kristian Petersen

  Mange tak for en rigtig god artikel omkring oksekød.

  Dette er den officielle undskyldning: Vi må ikke spise oksekød fordi det er klimaskadeligt.

  Desuden ikke at forglemme at Kvægbestanden er halveret inden for de sidste 40år.
  https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=27185
  Hvis antallet af kvæg havde indflydelse på den globale opvarmning ville vi nu have stået i en ny istid.

  Ikke at forglemme: Vi skal spise insekter. Nej det skal vi ikke for de indeholder stoffer der er sundhedsskadelige. Desuden er planen at vi skal spise kunstige insekter.

  Husk: Lytter du til main stream medierne og politikerne er du på afveje.

  Godnat og sov godt oven på en god Dansk Bøf og en god flaske Shiraz 😉
  Bedste hilsner
  Kristian Petersen

  [forkortet af red.]

  • Henning Jensen

   Jeg venter stadig på at se en beregning på hvor meget CO2/metan kvæg egentlig udleder, vel at mærke når man modregner det CO2 planterne har optaget, inden kvæget spiste det. Der findes kun rene gæt, og ikke nogen videnskabelig dokumentation.
   Det er helt utroligt at folk sluger denne påstand råt, og ikke kræver dokumentation.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*