Klimapolitik, Klimarealisme i medierne

Stakkels afrikanere

Vi har flere gange været inde på det skammelige pres, som klimaaktivistiske banker, regeringer og andet godtfolk i Vesten lægger på ulandene for at begrænse deres brug af fossile brændstoffer. Formålet er naturligvis at ”redde” Jorden fra ”farlige klimaforandringer”. I stedet for at etablere en fornuftig og pålidelig elforsyning baseret på kul, olie eller naturgas, skal ulandene springe direkte på den grønne omstilling og basere deres elforsyning på upålidelig og ubrugelig sol og vind. Selv vandkraft-projekter, f.eks. i Afrika, vil vestlige miljøforkæmpere ofte forsøge at forhindre.

Her bør alle de mennesker, der brændende ønsker at ”redde” kloden fra den imaginære klimakrise indse, at deres fremgangsmåde koster mange menneskeliv – her og nu. Vi giver ordet til Vijay Jayaraj, der skriver i Real Clear Energy:

Når den politiske elite forlanger, at Afrika og andre udviklingslande skal opstille absurde mål for grøn energi, så tænk på, at denne elite allerede har blod på hænderne.

De, der fraråder brug af fossile brændstoffer i Afrika til fordel for sol og vind, har spillet en direkte rolle i de høje tal for sygdom og dødelighed på kontinentet. Boliger uden elektricitet til belysning og køleskabe, virksomheder uden tilstrækkelig elektricitet til at forbedre produktiviteten og millioner i en tilstand af yderste fattigdom – alt sammen på grund af mangel på energi, der ellers ville være til rådighed fra de dæmoniserede brændstoffer kul, olie og naturgas.

Omkring halvdelen af afrikanerne kan ikke få elektrisk strøm, når de gerne vil. Kun 14,3 procent af indbyggerne i Den Centralafrikanske Republik har adgang til elektricitet. Den samlede produktion af strøm i 48 lande syd for Sahara svarer til produktionen i et enkelt vestligt land som Spanien.

Den mest ødelæggende effekt af denne energifattigdom findes på klinikker og hospitaler, hvoraf 60 % syd for Sahara ikke har elektricitet. I alt 100.000 af disse faciliteter har ingen adgang til pålidelig elektricitet.

”I 2012 døde 150 babyer, der fik ilt fra åndedrætshjælp, på et hospital i Jinja, Uganda efter at elektricitetsselskabet afbrød elektricitetsforsyningen uden varsel. I 2015 var et større hospital i Kiboga uden strøm i over en måned,” fremgik det af en artikel fra Uganda.

”Lægerne sagde, at de var ude af stand til at yde selv simpel førstehjælp som f.eks. at sy sår, fordi de ikke kunne sterilisere deres udstyr,” fortsætter artiklen. ”Vacciner og blod blev ødelagt, fordi de ikke kunne holdes nedkølet. Laboratorierne kunne ikke medvirke til diagnoser uden strøm. Den gynækologiske afdeling henlå i komplet mørke, og kejsersnit kunne ikke udføres. Mødre døde på vej til hospitalet i Kampala eller til private klinikker for at få akut fødselshjælp.”

Kampala

Denne situation findes ikke kun i Afrika syd for Sahara. Selv Sydafrikas mere avancerede økonomi har oplevet regelmæssige strømsvigt og afkobling af forbrugere som følge af dårlig ledelse af det statslige elselskab ESKOM, der nu er under indflydelse af klimabevægelsens fjendskab over for fossile brændstoffer.

I Sydafrika har de fleste af de 420 hospitaler og 3000 klinikker – alle statsdrevne – ikke nogen pålidelige nødgeneratorer. Formanden for den Sydafrikanske Lægeforening udtalte: ”Der er en stor risiko for, at sårbare mennesker, der kommer ind i en operationsstue, skal have et barn, eller skal indlægges på intensiv, vil få alvorlige komplikationer pga. strømafbrydelser.”

I juli måned var der et hospital, der midlertidigt aflyste alle operationer pga. en ustabil strømforsyning. Læger bruger lys fra deres mobiltelefoner for at gennemføre operationer eller behandlinger i akutte nødstilfælde.

”I tilfælde af strømsvigt vil de gøre deres allerbedste, hvis de er midt i en operation, så patienten kan overleve, især hvis det er åbenbart, at patientens liv kan være i fare, hvis der ikke gøres noget, og elektriciteten ikke kommer tilbage,” sagde en talsperson fra Sydafrikas Sygeplejeorganisation.

Men hvorfor være afhængig af nødgeneratorer, når det statslige elselskab ESKOM kan bruge kul? Fordi ESKOM har forpligtet sig til at ophøre med at bruge kul pga. klimaforandringerne.

Afrikas krise kan ikke løses uden pålidelig energi, der er til at betale. ”Næsten 20 milliarder US$ er nødvendige for at sikre alle i Afrika syd for Sahara adgang til elektricitet, hvoraf omkring 10 milliarder skal bruges årligt i Vest- og Centralafrika,” siger Verdensbankens vicepræsident for infrastruktur.

Problemet er, at nye investeringer foretages i kostbare og upålidelige vind- og sol-projekter, hvor kul er den indlysende løsning på Afrikas energi-fattigdom. Den Afrikanske Udviklingsbank har stoppet finansiering af nye kulprojekter. Det samme har dusinvis af andre hjælpeorganisationer hjemmehørende i Europa og Nordamerika.

Afrika har brug for elektricitet nu. Ikke engang i fremtiden, efter at deres mulighed for at overleve en operation på hospitalet er blevet dem nægtet af politikere, der er forelskede i en fantasifuld vision om en kulstof-fri Verden.

Del på de sociale medier

3 Comments

 1. paul sehstedt

  Jeg er enig i, at u-landene skal bruge kul, gas eller atom i elproduktionen, fordi det vil hæve dem ud af fattigdom i nogen grad. I-landene skal ikke komme med en løftet pegefinger. Tværtom skal de fremme udbygningen af en stabil elproduktion og et solidt elnet.
  Det sagt, er jeg dog meget kritisk over for vandkraften, hvis denne medfører bygning af store dæmninger for at samle på vand.
  Disse dæmninger er direkte miljøskadelige, fordi de forhindrer den naturlige slamtransport. Aswan dæmningen er det bedste eksempel på det. Efter dæmningen kom i drift, måtte landbruget neden for bruge kunstgødning fordi de årlige oversvømninger ikke længere kom og derved den naturlige gødskning ophørte.
  Den nylig opførte Ethiopian Dam vil også være en barriere for det naturlige slam.
  Når vestlige miljøfolk himler op over traditionelle dæmninger for vandkraftværker, har de altså en pointe.

 2. JENS JAKOB KJÆR

  Helt enig. Fri os for de frelste. Den rette vej ud af “klimakrisen” er at lukke DR og melde os ud af FN og så gå over til atomkraft.

 3. Claus Beyer

  Det er ideologiens kynisme, når den er værst. En fanatisk ideolog er dødsensfarlig og burde straks spærres inde. Historien viser det.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*