Klimarealisme i medierne, Tørke og Skovbrande

Alt for få skovbrande

Meteorologen Cliff Mass, som vi har oversat artikler fra et par gange her på siden, er nu ude med et nyt interessant indlæg på sin blog. Han følger meget levende med i naturbrandene i det vestlige Nordamerika. De er jo ifølge den gængse klimavidenskab blevet både værre og hyppigere i de senere år pga. klimaforandringerne. Den underliggende teori er, at stigende temperaturer medfører mere tørke, der igen gør alting mere brændbart.

I år har det vestlige USA haft en varm og tør sommer, se fig. 1. Det burde så medføre et rekordagtigt omfang af naturbrande.

Fig. 1: Temperaturanomalien for sommertemperaturen i gennemsnit for 2022 i USA’s vestlige stater, sammenlignet med perioden 1990-2010. I grader celsius.

Men det har slet ikke været tilfældet. Faktisk har 2022 været et af de mest stille år længe. Fig. 2 viser statistikken for Californien for det brændte areal siden 1987. Her er 2022, efter et par voldsomme år 2020 og 2021, nede på niveauet for 30 år siden.

Fig. 2: Det årlige brændte areal, i acres, i Californien, 1987-2022.

Et tilsvarende billede ser man for staten Washington, niveauet i 2022 er tilsvarende det, man havde i starten af årtusindet, se fig. 3.

Fig. 3: Det årlige brændte areal, i acres, i Washington State, 2002-2022.

Årsagen kunne jo så være, at området har fået meget regn i år, men det er heller ikke tilfældet. Tværtimod, specielt Californien har haft den værste tørke i mange år, som vist på fig. 4.

Fig. 4: Udbredelsen af tørke i det vestlige USA i 2022. Hvid er “normalt”, fra gul og over til mørkerød bliver det værre og værre.

Hvordan kan det så hænge sammen? Cliff Mass peger bl.a. på, at 2022 har været relativt vindfattigt, og netop vindene hjælper til med at få brande godt i gang. Hvis det er forklaringen, er det interessant, fordi man med den globale opvarmning generelt forudser mindre vind i det vestlige USA, og således skulle klimaforandringerne føre til mindre brand og ikke mere.

Som Cliff Mass tørt bemærker: Den historie skal man nok lede længe efter i medierne.

En anden årsag til det mindre omfang af brande kan ifølge Cliff Mass være, at folk trods alt har taget sig lidt sammen og er begyndt på en bedre brandforebyggende pleje af naturområderne. Det indbefatter rydning af vegetation under højspændingskabler, vedligehold af brandbælter osv. Man lader også mindre brande fortsætte uden at forsøge at slukke dem, så længe de ikke gør skade. Derved får man udryddet noget af alt det brændbare materiale i skovbunden.

Men teorien om, at global opvarmning fører til mere tørke og dermed større brande, har fået lidt af et skud for boven her.

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*