Debatindlæg, Klimapolitik

Klimakompensation

Lige nu er en naturlig klimaforandring årsag til naturkatastrofer – det fortæller WMO, som er en FN-organisation. For nogle måneder siden udsendte WMO et informationsmateriale, som oplyser, at verden er på vej ind i sin 3. La Niña i rad. La Niña er en vejrhændelse i det centrale Stillehav, hvor en varm havstrøm bliver erstattet af en tilsvarende kold havstrøm. La Niña vil medføre tørke og oversvømmelser forskellige steder på Jorden, som dog ifølge WMO vil blive forstærket af global opvarmning som følge af stigende CO2 i atmosfæren.

Den forværrede tørke på Afrikas Horn og i Sydamerika bærer La Niña’s signatur, siger WMO.  Det samme gør den unormalt megen regn, som falder i Sydøstasien og Australien og nærliggende områder. WMO omtaler ikke oversvømmelserne i Pakistan, som er kommet til, efter at materialet blev udsendt.

DR omtaler tørken på Afrikas Horn som resultatet af klimaforandringer på grund af stigende CO2 og mener, at lande som Danmark skal betale klimakompensation. I forbindelse med oversvømmelserne i Pakistan har DR udsendt en reporter. Igen tales der om global opvarmning, CO2 og klimakompensation. DR-journalisten ved ikke, at en usædvanlig lang La Niña periode er hovedårsagen til naturkatastrofen.

Selvfølgelig skal Danmark yde katastrofehjælp til Pakistan, Afrikas Horn og andre, som rammes af naturkatastrofer. Derimod kan Danmark ikke være ansvarlig for en usædvanlig lang La Niña, som har ført til naturkatastrofer. La Niña er ikke forårsaget af stigende CO2. Det er forårsaget af lav solaktivitet.

Flere forskningsstudier dokumenterer, at der er en sammenhæng imellem La Niña og lav solaktivitet. WMO fortæller, at en 3-dobbel La Niña er en sjældenhed.

Det kan være forårsaget af, at solen i øjeblikket befinder sig i en periode med en usædvanlig lav aktivitet. Ifølge NASA er aktiviteten den laveste i 100 år.

Som påpeget af WMO, er La Niña årsag til, at den globale temperatur ikke stiger så meget, som den ellers ville være steget. Efter 2016 er den globale temperatur da også stagneret.

Kilde: Climate4you

Tilsvarende er havets overfladetemperatur ligeledes stagneret efter 2016.

Kilde: Climate4you

FN forudsiger, at global opvarmning og klimakatastrofer venter, med mindre verden får reduceret udledningerne af CO2. Helt modsat forudsiger solforskeren, professor Valentina Zharkova, at verden står foran en kuldeperiode, som vil vare i 40 år, og at denne periode allerede er begyndt. Det er fordi, solen er på vej ind i en periode med endnu lavere solaktivitet end den i dag usædvanligt lave aktivitet.

På Klimarealismes hjemmeside kan du finde en interessant video, hvor Ricky Petersen interviewer Valentina Zharkova om den baggrund, hvorpå hun bygger sin forudsigelse om en koldere fremtid. Selv om det lykkedes at nedbringe det globale udslip af CO2 til nul, så vil verden fortsat blive ramt af naturkatastrofer. Det er fordi solen altid og i al fremtid vil have stor indflydelse på jordens klima.

Del på de sociale medier

4 Comments

 1. Allan G Larsen

  Mon ikke det er på tide at sadle om for DR og TV2, hvor både de og de øvrige MSM kanaler objektivt oplyser folk om de faktiske forhold, bl.a. ved at invitere andre end de sædvanlige ind i debatten om klimaet. Det vil nok højne viden om den rette sammenhæng.

 2. JENS JAKOB KJÆR

  Godt indlæg. I USA blev Ponzi og ENRON fældet ved at nogen stillede et simpelt spørgsmål. Det simple spørgsmål her kunne være; hvilke konkrete målelige klimaforbedringer har danskerne fået for alle de milliarder der er brugt på klima?

 3. Jan Williams

  At visse populistiske pseudoforskere mener den nuværende tørke på Afrikas Horn skyldes menneskeskabte klimaforandringer kan næppe undre, da det i sagens natur er med til at holde gryden i kog og dermed fastholde dem i deres meningsløse arbejde.

  Men havde de pågældende bare en smule historisk indsigt ville de eksempelvis vide, at i årene omkring nittenhundredtallet var der omtrent tyve års tørke, ikke kun på Afrikas Horn, men også i dele af Kenya og Tanzania der var så voldsom at mennesker og dyr i hobetal døde grundet hungersnød.

 4. Erling Petersen

  Tak for endnu en spændende artikel Jørgen Keinicke. Specielt den vedhæftede fra professor Valentina Zharkova: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7575229/

  Den forklarer jo langt det meste af de klimaændringer vi har set de seneste 500 år. Den burde have en langt mere fremtrædende placering her på siden – meget gerne på dansk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*