Debatindlæg, Klimapolitik

Klimaet som økonomisk brækjern?

FN vil bruge klimaet til at omfordele fra rige til fattige lande.

For at kunne gennemføre en udligning af velstand bliver CO2 gjort til skurk og naturlige klimaændringer udraderet.

Naturlige klimaændringer har altid været der. Mest kendt i nyere tid er Middelaldervarmen, hvor vikingerne bosatte sig i Grønland eller den Lille Istid, hvor svenskekongen Karl X Gustav gik over isen med sin hær og belejrede København.

Ekstremvejr har også altid været der. Saxo beskriver, hvordan tørke og ekstremregn ødelagde høsten under kongen Oluf Hunger. Det var i perioden med Middelaldervarmen.

FN og FN’s generalsekretær Antonio Guterres prøver at gøre CO2 ansvarlig for nutidens klimaændringer og ekstremvejr. Hvis man kan gøre Vestens rige industrinationer ansvarlig for den stigende CO2 i atmosfæren, så kan man også gøre Vestens rige lande erstatningspligtige. Pakistan er netop nu ramt af ekstrem monsunregn. Pakistan forlanger nu hjælp fra de lande, som er årsag til klimaændringer og ekstremvejr. FN’s generalsekretær støtter Pakistan.

Ved hvert af FN’s klimamøder prøver FN og udviklingslandene at få Vesten forpligtet til at overføre store summer til ulandene, som kompensation for den skade som ulandene oplever på grund af menneskeskabte klimaforandringer. Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen mener ligeledes, at Vestens rige lande skal kompensere fattige lande for klimaforandringer.

Stillehavet oplever i øjeblikket en usædvanlig lang La Niña-periode. Derfor falder der megen regn i Australien og Sydøstasien. Til gengæld er der tørke andre steder, men det skyldes udelukkende La Niña, som fremkalder en midlertidig klimaændring. FN’s generalsekretær fortæller, at årsagen er en permanent klimaændring, og at Fjernøsten er et hot spot for klimaændringer på grund af CO2. I realiteten skyldes den lange La Niña-periode en periode med lav solaktivitet. Forskerne har dokumenteret, at der er en sammenhæng imellem La Niña-perioder og perioder med lav solaktivitet.

Naturlige klimaændringer bliver til Vestens skyld samtidig med, at Vesten bliver udsat for stadig større konkurrence fra Fjernøsten, fordi landene i Fjernøsten leverer billig energi til deres industrier. Derfor ser vi i Fjernøsten en kraftig udbygning af kulkraft. Samtidig ser vi i Fjernøstens lande en teknologisk udvikling, ikke mindst teknologier i forbindelse med såkaldt vedvarende energi. Antonio Guterres kritiserer ikke Fjernøstens lande for den massive udbygning med kulkraft. Tværtimod gør han dem til ofre for klimaændringer, som er forårsaget af Vestens udledning af CO2.

Naturlige klimaændringer ødelægger billedet af CO2 som den store skurk. Så sent som fra 1880 – 1940 oplevede jorden en kuldeperiode, som kun kan forklares som en naturlig klimaændring, som igen skyldes den lave solaktivitet i perioden.

Fig. 1: Globale temperatur januar-juli, 1880-2022, kilde NOAA.

Lav solaktivitet fremkalder en kuldeperiode, fordi solen i en periode med lav solaktivitet medfører flere vulkanudbrud og samtidig tillader mere kosmisk stråling at nå jorden. Begge forhold skaber skyer, som køler jordens klima.

Vulkanudbrud kaster materiale op i atmosfæren, hvor det skaber skyer og tilbagekaster solens stråler.

Ved lav solaktivitet når mere kosmisk stråling jorden, hvor det skaber skyer og køler klimaet. Den danske forsker Henrik Svensmark har påvist denne sammenhæng.

Vi er på ny på vej ind i en periode med lav solaktivitet. Det har medført en usædvanlig lang La Niña-periode, som har påvirket den globale temperatur. Varmeperioden siden 1978 kulminerer i 2016. Siden har trenden for global temperatur været faldende.

Indtil nu har man troet, at kun CO2 og solaktivitet kunne påvirke klimaet. Det laver en ny forskning om på. Forskningen viser, at planter, træer og skove udsender BVOC (luftformige organiske forbindelser af biologisk oprindelse) gasser til atmosfæren, hvor de danner kølende skyer. En af pionererne i denne forskning er professor Riikka Rinnan ved Københavns Universitet. Hun blev i 2020 udnævnt til eliteforsker. Ved den lejlighed holdt hun en kort forelæsning om BVOC gasser. Forelæsningen blev optaget på video af Videnskabernes Selskab og kan hentes på YouTube.

I modsætning til, hvad man skulle tro, når man ser nyhedsudsendelser fra DR og TV2, så bliver verden grønnere og grønnere. NASA fortæller, at det har haft en stærk kølende effekt. Til sammenligning er den kølende effekt 25 gange større end den varmende effekt af nedhugning af skov.

Forskere fra Princeton Universitetet i USA anbefaler, at man anlægger ny skov til at løse klimaproblemet. Det er fordi skove optager CO2 og samtidig skaber kølende skyer. Forskerne fortæller også, at det er en attraktiv måde at løse klimaproblemet.

Det tror jeg. Så er man fri for at plastre Danmark til med solcelle- og vindmølleparker. Danske politikere lytter ikke til videnskaben og tror mere på FN’s generalsekretær Antonio Guterres.

Del på de sociale medier

6 Comments

 1. allan astrup jensen

  Ønsket fra U-landene om at få kompensation for I-landenes store emissioner af CO2 og de skadelige klimaændringer, der påstås at være effekten af denne udledning, er ikke et nyt synspunkt, men fremkom allerede som et krav fra U-landene før de første COP klimakonferencer, men I-landene har vist endnu ikke betalt, hvad de lovede?

 2. Mikael thau

  Jeg synes det ville være bedre hvis FN koncentrerede sig om deres hovedformål at forsøge at hindre en konflikt mellem atombevæbnede stormagter.
  Dette vil alt andet lige være en katastrofe, som får alt andet til at blegne – gælder også klimaet.

 3. Karin Egede

  Ja, råb det højt til Børn og Unge, så de ikke fortsat tror, de skal kunne tæmme naturen, men derimod fortsat skal lære at tilpasse sig!

 4. Hans Henrik Hansen

  “For at kunne gennemføre en udligning af velstand bliver CO2 gjort til skurk og…”
  – vel tydeligst formuleret af Christiana Figueres (Olsen – hun har vist danske aner?):

  “The sentiment is not new. Three years ago, while pushing for the Paris Climate Accord, U.N. climate official Christiana Figueres described the strategy this way: “This is the first time in the history of mankind that we are setting ourselves the task of intentionally, within a defined period of time, to change the economic development model that has been reigning for at least 150 years, since the Industrial Revolution”

  https://www.heritage.org/energy-economics/commentary/un-climate-report-merely-blueprint-destroying-the-world-economy

 5. Erling Petersen

  Tak for dit bidrag til debatten Jørgen Keinicke. Som jeg ser det, så bruger du det meste af dit indlæg på at fortælle os, at der ikke er noget klimaproblem, og det sidste af dit indlæg på at fortælle os, hvordan vi skal bekæmpe klimaproblemet.

  Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels fortalte os, at når en løgn er fortalt tilstrækkelig mange gange bliver den sand. Klimamyten er blevet fortalt så mange gange, at den for rigtig mange mennesker er blevet sand. Ryst CO2-fobien af dig og erkend, at det ikke er noget klimaproblem, der skal løses.

  • Claus Beyer

   Jeg er enig. Det er skræmmende, at befolkningen, som burde være veluddannet, kan forføres i den grad af kyniske forretningsmænd i skøn symbiose med overtroiske politikere. Langt de flest alarmerende udsagn om jordens undergang grundet CO2, livets gas, kan oversættes til enkelt nudansk: SEND FLERE PENGE.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*