Debatindlæg, Energipolitik

Putin får skylden for alle vores egne dumheder

Politikerne, embedsværket og klimalobbyen er rørende enige om, at det er Putins skyld, at Europas energisektor er lagt i ruiner. Det er en bekvem undskyldning for egne dumheder. Det nuværende kaos er en kombination af 3 ting.

 • EU’s såkaldte liberalisering af elmarkedet.
 • Vores grænseløst naive ”grønne omstilling”. 
 • Europas afhængighed af russisk naturgas.

I 1990’erne gennemtvang EU en såkaldt liberalisering af det europæiske elmarked. Det blev konstrueret sådan, at alle leverandører af el til nettet fik samme pris. Derfor er det den producent med de højeste produktionsomkostninger, og som leverer spidslasten, der sætter prisen for alle elproducenter. I perioder med for lidt sol og vind i Europa – hvad der ofte sker – er det derfor tyske kraftværker med russisk naturgas, der sætter prisen. Derfor får også gamle vindmøller, der for længst er afskrevet, en helt urimelig tårnhøj pris for deres strøm. Det har Frede Vestergaard skrevet mere om i Jyllands-Posten: ”Elkrisen er selvskabt”.

I vores naive forestilling om ”Den nødvendige grønne omstilling” har Europa haft travlt med at nedlægge velfungerende stabile elproduktionsanlæg på kul og atomkraft længe inden, vi havde etableret andre stabile produktionsanlæg. De fleste af anlæggene er heldigvis kun lagt i ”mølpose”, så de kan genetableres. Det gælder dog ikke for Danmark, vi skulle være så grønne, at velfungerende kulanlæg er blevet jævnet med jorden. F.eks Stigsnæsværket og Enstedværket. Det har Poul Nielson skrevet mere om i et nærmest profetisk indlæg i JyllandsPosten den 1. februar: ”Det vil koste os dyrt, at vi prioriterer symbolværdien af grøn energi højere end forsyningssikkerheden her og nu”.

Sprængning af Enstedværket – bare for at være på den sikre side

Derfor er det ikke billige danske kulanlæg der leverer spids og reserve, og sætter prisen, men tyske anlæg på meget dyr russisk naturgas.

På trods af at vi burde kende Putins Rusland, har Danmark og Europa valgt at gøre os afhængig af russisk naturgas. Måske så det ud til at blive et par kroner billigere, end at bruge vores egen naturgas, men vi gjorde det nok mest, fordi vi mente, at det var meget mere grønt at bruge russisk gas end at bruge vores egen. Som Søren Pind skrev i Berlingeren den 27. juli: ”Hvordan kunne man være så utrolig dum”.

Nu har alle med en smule ansvar for det energi-kaos vi er end i så meget travlt med at fortælle os alle, at det hele er Putins skyld.

Del på de sociale medier

7 Comments

 1. Dines Jessen Petersen

  Hans Henrik Hansen, der er andre end europæere der lider af den europæiske naivitet. Gasprisen bestemmer prisen på kvælstofgødning, der rammer alle, og især fattige lande som Afghanistan, Etiopien, Bangladesh og mange andre. Jeg frygter de får hungersnød, skabt af vestlige naivister.

  • Hans Henrik Hansen

   “Jeg frygter de får hungersnød, skabt af vestlige naivister”
   – ja, det har du (desværre) helt ret i…uden at dette på nogen måde gør den ulykkelige tingenes tilstand (som ‘vi’ (= EUropæerne) bærer en betydelig del af skylden for) bedre! 🙁

  • Frederik Jørgensen

   Det var en “sjov” kobling? Så du mener, “vestlige naivister” er skyld i de høje gaspriser? Det er vel ikke “vestlige naivister”, der er skyld i, at Putin har invaderet Ukraine?

   For vi er vel enige om, at det er denne invasion, der har drevet prisen på fossil energi (og dermed gas) op?

   • Søren Hansen

    Priserne var allerede på vej op inden krigen. Den har så bare voldsomt forstærket effekten af Europas forfejlede energipolitik.

   • Karl Iver Dahl-Madsen

    Det er vi overhovedet ikke enige om. Putins invasion er bare et af de mange stød som har udløst at et energisystem, der brudt ned af de grunde Erling nævner nu giver tårnhøje priser, og til vinter risikerer at bryde helt sammen.
    Hele pointen i indlægget er at det ikke er Putins skyld. Måske du skulle læse indlægget?

   • Frederik Jørgensen Olieprisen (Brent) er faldet 25% de sidste 3 måneder. Det skal Putin vel så også have skylden for? Det viser, at energikrisen ikke primært skyldes Ruslands invasion af Ukraine. Den skyldes en dårlig energipolitik forårsaget af naive og uvidende politikere, der ikke formår at tænke langsigtet.

 2. Hans Henrik Hansen

  “I vores naive forestilling om ”Den nødvendige grønne omstilling” har Europa haft travlt med at nedlægge velfungerende stabile elproduktionsanlæg på kul og atomkraft længe inden, vi havde etableret andre stabile produktionsanlæg”
  – her nogle interessante betragtninger desangående fra USA:

  “Today’s climate activists resemble nothing so much as a religious movement, with carbon the new devil’s spawn. The green movement is increasingly wedded to a kind of carbon fundamentalism that is not only not realistic but will reduce living standards in the West and around the world. And as with other kinds of religious fundamentalism, the climate hysteria is often overwrought and obviously so; a decade ago, the same activists predicted a planetary disaster by 2020 if the U.S. and China did not reduce their emissions by 80 percent—which of course never happened.

  This approach is a losing one that reduces the effectiveness of the green lobby…”

  https://www.newsweek.com/environmentalism-fundamentalist-religion-opinion-1744231

  Tak, iøvrigt, for en kort og rammende replik til den aktuelle, sørgelige (og ‘selvskabte’) situation… man kan vel sige, at vi europæere p.t. ligger præcis, som vi har redt?!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*