Debatindlæg, Klimapolitik

Skaber klimafrygt på et usikkert grundlag

Med ovenstående billede prøver Life fonden at hverve kunder til sit undervisningsmateriale: ”Er du klar til at tage kampen op?”

I hvervematerialet skriver Life fonden:
Nyt forløb til STX: Vand på veje. Vand i kældre og huse. Vand der oversvømmer havne og kyststrækninger. Vand bliver en af de store klimaudfordringer i Danmark. I en gymnasieelevs levetid vil menneskeskabte klimaforandringer føre til kraftige skybrud og stormfloder, som vil skabe oversvømmelser – er du klar til at tage kampen op mod vandet?

Forudsigelsen om det fremtidige klima i Danmark er hentet i DMI’s Klima-atlas, som også vil blive brugt i undervisningsforløbet. DMI’s Klima-atlas er den danske udgave af FN’s interaktive atlas.

Professor Tapio Schneider, California Institute of Technology er en af verdens førende eksperter i klimamodeller. Ved et foredrag sidste år kom han med følgende udtalelse:

Selv forudsigelserne om global temperatur er for usikre på grund af usikre klimamodeller. Lokale forudsigelser og forudsigelser om ekstremvejr er endnu mere vanskelige.

Med sidstnævnte udtalelse rammer han DMI’s Klima-atlas lige på sømmet. Bortset fra stigende temperatur er der i Danmark indtil nu ikke den mindste antydning af klimaforandringer. Al snak om klimakrise og ekstremvejr er fup og fidus.

Temperaturen i Danmark er steget, men stigningstakten er aftagende. Jeg tror, at de fleste danskere glæder sig over, at det er blevet lidt lunere. Temperaturen er steget mindst omkring Ækvator, mere i Danmark og mest i Arktis.

I de sidste 40 år er den årlige nedbør ikke steget.

Skybrud ser ikke ud til at blive hverken hyppigere eller voldsommere.

Antallet af orkaner og orkanagtige storme er ikke steget.

Vandstanden stiger ifølge Kystdirektoratet med 2 mm om året uden acceleration siden år 1900.  Højeste vandstand ved stormflod blev sidst målt i 1999 i Ribe. Det er 23 år siden.

Global opvarmning har vi haft i mange år. Hvis det ville føre til andre klimaændringer i Danmark, så ville vi se en tendens. Det gør vi ikke.

DMI’s Klima-atlas er derfor et usikkert grundlag både for klimasikring og undervisning.

Derimod kan Life Fondens undervisningsmateriale være med til at forøge den klimaangst, som rammer børn og unge. Det er nu nået så vidt, at nogle unge er bange for at sætte børn i verden. Life Fonden er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Del på de sociale medier

4 Comments

 1. I år “fejres” 150-året for 1872 stormfloden mange steder på Lolland og Falster. Hverken CO2 eller NOx forurening var årsagen. Kun en usædvanlig vejr-hændelse. Kan ske en vinterdag igen, og det VIL ske. Landhævninger/sænkninger i dette område er minimale, efter istiden.

  • Hans Henrik Hansen

   “Kan ske en vinterdag igen, og det VIL ske”
   – givetvis. Men kystsikringen er heldigvis forbedret afgørende i de mellemliggende år.

 2. Hans G Petersen

  Hej Finn

  Helt som dig. Ovenikøbet fra samme måned i 1946.
  Og ja, vejret er stort set som da jeg var dreng i ‘50erne og ‘60erne, lidt mildere vintre nu, men vandstand som dengang og luften så ren nu som da, måske renere nu, garanteret færre hestepærer på vejene, mindre støv fra koks og kul nu, flere, men renere biler nu, mindre støj nu (bortset fra ghettoblasters i det fri), mere udendørs druk nu end da, ingen futtog eller dieseltog længere, mindre venlighed og tolerance nu end da, varm krig (igen) og kommunister forklædt som miljø- og klimaforkæmpere. Hele lærestanden (ca 80%) venstredrejet, tårnhøje skatter, spinkelt forsvar, hvor det var ret solidt i 1960’erne. Dvs det meste som i 50-60’erne, men mere af det i dag. Ikke altid lige velvalgt, men nok med skiftende/kludetæppeagtige politiske flertal bag. Dvs en uigennemskuelig, ret tætkittet politisk surdej, som kun en ny storkrig kan rokke ved. Lad os håbe, den fortsat udebliver.

 3. Finn Bjerrehave

  Hold nu fast i stolen. Klimafrygten er, når det globale verdenssyn kommer ind i vores TV, og alle vores maver er fyldte, og spørgsmålet hober sig op: Hvad skal vi nu leve for, os mennesker der bebor ca 6% af jordklodens areal forlanger jeg skal forstå, vi bestemmer endda over den atmosfæriske luft samt vores klima, Putin kunne selv ikke fremføre større påstand. Jeg selv er født januar 1946, og har levet i en atmosfære, som næsten i virkelighedens 2022 gav fængsel eller i graven, men jeg har det som Lise Nørgård 104 år, fint kun ømme ben, altså jeg er kun bange for Putins atomvåben, aldrig vores rene klare luft.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*