Klimapolitik, Klimarealisme i medierne

Prisen på nikkel

Nikkel er et meget betydningsfuldt metal i mange sammenhænge. Sammen med krom er det en vigtig bestanddel i rustfrit stål. Det er også en nøglekomponent i litiumbatterier, som jo er uundværlige til f.eks. elbiler med lang rækkevidde.

Nikkel kommer for en stor dels vedkommende fra Rusland, og den seneste politiske udvikling har givet stor usikkerhed om den fremtidige forsyning. Det betød at prisen på nikkel i starten af marts nåede op over 100.000 dollars pr. ton, eller 6-700 kr. pr. kg. Det er fem gange prisen ved udgangen af 2021. Metalbørsen i London måtte for en tid suspendere handelen med nikkel. Det store prishop skyldtes delvist spekulanter, der satsede enten på stigninger eller fald i prisen på kort sigt.

Som tingene har udviklet sig, er der grund til at tro, at der i de nærmeste mange måneder vil være mangel på nikkel, især hvis leverancerne fra Rusland standses. Det kan betyde en kraftig stigning i prisen på f.eks. elbiler. Med en nikkelpris på 700 kr. pr. kg vil omkostningerne ved fremstilling af en elbil stige med 1000 dollars eller 6-7000 kr.

Mangel på nikkel og andre nøglemetaller truer den grønne omstilling, ikke mindst udbygningen med vindmøller og den store forøgelse af elbiler på markedet. Amerikanske producenter regner med allerede i 2026 at fremstille mere end 5 millioner elbiler om året, og hertil skal der bruges store mængder af litium, kobber, nikkel og andre materialer. Mangelsituationen kan true planerne alvorligt.

Problemet med nikkel kan måske omgås ved at skifte til kombinationen af litium og fosfor i batterierne, det er en funktionsduelig løsning, men desværre bliver det batterier, der giver bilerne kortere rækkevidder, og det er det stik modsatte af hvad producenterne og markedet ønsker.

Nikkel
Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Knud Larsen

    Jeg mener fortsat, at el-biler er en blindgyde.
    Opreklameret (og et grimt ord).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*