Energipolitik, Klimarealisme i medierne

Fracking – Europas redning?

Omkring år 2000 var mange af de eksisterende europæiske og amerikanske kilder til olie og gas truet af risikoen for at tørre ud. Produktionen i USA og i Europa var for nedadgående og man blev mere og mere afhængig af import fra bl.a. Saudi Arabien, Qatar og ikke mindst Rusland.

I 1998 var der så nogle pionerer i USA der begyndte eksperimenter med at bore 1-2 km ned i nogle skiferlag og pumpe vand med højt tryk derned. Det fik skiferen til at udvikle revner på kryds og tværs, og enorme mængder af gas strømmede op ad hullerne. På samme måde var det muligt at hive olie op, og i løbet af de næste 20 år udviklede den amerikanske olie- og gasindustri sig til et punkt, hvor landet dels blev selvforsynende og dels blev Verdens største producent af begge dele.

De store mængder af energi medførte kraftige fald i priserne, og USA blev igen et land, hvor det var attraktivt at etablere produktion, så mange virksomheder flyttede dertil. En interessant konsekvens var også, at USA faktisk blev det land i Vesten, hvor CO2-udledningerne faldt mest, primært fordi man udskiftede kraftværkernes kul med gas.

På det seneste har aktivister fået en skadelig indflydelse på den nye amerikanske regering, der har taget skridt til at begrænse udvindingen – og alt hvad man får ud af det er, at importen så må øges igen.

Europa har meget store forekomster af de samme typer af skifer og en udvinding af gas med fracking ville være en simpel sag. Da tankerne blev offentliggjort, gav det imidlertid voldsom aktivistisk modstand, dels af klimahensyn og dels pga. alle mulige påstande om negative miljømæssige følger. Fracking kunne forurene grundvandet, vandforbruget var alt for højt, gas ville sive ud alle vegne (vi husker billederne af vandhanen med ild i) osv. Intet af det har dog noget med realiteterne at gøre, hvis fracking-operationen gribes rigtigt an. Det har vist sig, at Rusland støttede aktivisternes kampagner med rigelige penge, et beløb på 95 millioner dollars er nævnt.

Kilde: Youtube

Rusland havde naturligvis en klar interesse i at forhindre, at Vesteuropa fik forøget sin gasproduktion. Alle f.eks. Tysklands og Englands tilfælde af harakiri med lukning af kul- og kernekraftværker og den voldsomme satsning på ustabil sol og vind, medførte en kraftig stigning i behovet for naturgas. For Rusland betød eksporten i starten store indtægter, men efterhånden også mere og mere politisk indflydelse. Den magt over Vesteuropa har de i stigende grad vist sig klar til at misbruge på det groveste, som vi ser nu i situationen med Ukraine.

Den grønne omstilling inden for 20-30 år er helt umulig, vi vil fortsat være stærkt afhængige af fossile brændstoffer. Når det er tilfældet, bør man måske genoverveje, om ikke fracking ville være en god idé?

https://mailchi.mp/a6633c222a70/fracking-would-have-saved-britain-from-the-energy-crisis-187062?e=0b1369f9f8

Den lille mand spørger: “Fortæl mig igen, hvorfor gør vi det her?
Del på de sociale medier

4 Comments

 1. Alexander Shapiro

  Unfortunately, it has not been demonstrated, until now, that Europe’s shales contain gas. Several exploration wells, also in Denmark and Sweden, did not produce anything.

  • Søren Hansen

   That is not what the sources say. Both England, Germany and Poland are sitting on huge reserves, and it is believed to be the case in Denmark as well.

 2. Hans Henrik Hansen

  “Den grønne omstilling inden for 20-30 år er helt umulig, vi vil fortsat være stærkt afhængige af fossile brændstoffer. Når det er tilfældet, bør man måske genoverveje, om ikke fracking ville være en god idé?”
  – helt klart, jf. denne klare opfordring til den britiske regering:

  “The former Head of MI6, Sir Richard Dearlove, has called on Boris Johnson to ‘immediately lift the moratorium on fracking’ and help Britain’s European partners to divest from Russian gas dependency…”

  https://mailchi.mp/d5f1f3942f86/former-head-of-mi6-calls-for-immediate-lifting-of-fracking-moratorium-187494

 3. Karin Egede

  Hestekræfter & Atomkraft: Ufattelig egoistisk ondsindige Putin og hans Russiske Militærkraft har vel netop nu den 3. marts 2022, som del af sin Invasion i Ukraine og angreb på et Atomkraftværk vist os, hvorfor vi ikke skal have Atomkraft her i vort lille Danmark!? Håber de 7000 Videnskabsfolk, som netop har skrevet et brev til Putin, vil blive hørt i Rusland, så de kan få stoppet den Krig mod det fredshungrende Ukraine!!!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*