Klimarealisme i medierne, Tørke og Skovbrande

Madagaskar

Verdens Vejr-Sammenkædning – VVS – (World Weather Attribution) har til formål at finde beviser på, at diverse vejrbegivenheder hænger sammen med den globale opvarmning og klimaforandringerne. Uden den menneskeskabte indflydelse ville vi slet ikke have de forfærdelige storme eller oversvømmelser, som vi har haft i de senere år, og selvfølgeligt ville hverken Californien eller Australien brænde overhovedet.

Man kunne jo derfor forvente, at da VVS kastede sig over tørken i Madagaskar, ville det helt sikkert ende med et eksempel mere på menneskeskabte klimaforandringer. Her var alle ingredienser til lidt alarmisme, fordi tørken medførte lokal hungersnød på øens sydlige halvdel.

Tørken har varet i to år nu, og har givet fejlslagen høst i visse områder. Her trues den lokale befolkning af sult. VVS fandt, at dette måtte være værd at undersøge nærmere, da det oplagt lignede en konsekvens af klimaforandringer.

Forskningen bestod naturligvis i modelkørsler af klimaet i området, hvor man typisk gennemfører en simulering med og uden det forhøjede niveau af CO2 i atmosfæren. I dette tilfælde gav computeren imidlertid et bemærkelsesværdigt resultat, idet forskellen mellem de to scenarier var så lille, at den lige så godt kunne tilskrives de naturlige variationer i området. En sammenhæng med CO2-indholdet var statistisk helt uden betydning.

Tørken var ellers alvorlig, i perioden 2019-2021 var mængden af regn kun 60 % af normalen, et så lavt niveau var ikke set siden 1992 (se fig. 1). Det hænger givetvis sammen med El Niño-La Niña udsvingene, omend denne sammenhæng heller ikke er åbenlys.

Fig. 1: Nedbør i det sydlige Madagaskar, to-årige perioder (24 måneder). Gul, maj-september; lyseblå, oktober, november & marts; mørkeblå, december-februar.

Så nej, situationen i Madagaskar har ikke nogen sammenhæng med klimaforandringerne. Selv IPCC citeres for, at synlige forandringer i området først kan forventes ved en temperaturstigning på det dobbelte af den nuværende.

Det er selvfølgeligt ikke, hvad de danske medier har skrevet om sagen, for uden klimakrise er det jo ikke nær så spændende en historie.

https://www.worldweatherattribution.org/factors-other-than-climate-change-are-the-main-drivers-of-recent-food-insecurity-in-southern-madagascar/

Del på de sociale medier

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*