Energipolitik, Klimarealisme i medierne

Fossile brændstoffer

Michael Shellenberger, kendt bl.a. som forfatter til bogen ”Apocalypse Never”, har her skrevet et indlæg om den tilstundende krise i forsyningen af fossile brændstoffer.

Problemet er i al korthed, at de store energiselskaber, som udvinder kul, olie og gas, har været under et massivt pres fra aktivister og andre med en klima-alarmistisk dagsorden. Det har ført til, at selskaberne har tøvet med at investere i nye anlæg til udvinding og produktion. Presset og den politiske stemning har ligeledes medført, at bankerne, der skal finansiere disse investeringer, er blevet meget tilbageholdende med at blive involveret i ”sort” industri, der vil medføre Jordens undergang.

Nedgangen i forbruget under Covid-19 nedlukningerne gav energiforsyningen et pusterum, men tiden efter har budt på en kraftig stigning i efterspørgslen på energi. I Europa blev det endnu værre, fordi der i september måned var meget lidt vind, hvorved der manglede en masse ”vedvarende energi” i regnestykket. Hertil kommer den totalt amatøragtige håndtering af Europas gasforsyning, hvor man godt og grundigt er endt i lommen på Rusland.

Det anslås, at der bruges 25 % mindre på investeringer, end hvad der skal til for at opretholde Verdens nuværende olieforsyning. Investeringerne i efterforskning efter nye olie- og gasfelter er i løbet af de seneste 10 år faldet til det halve af, hvad de burde være.

Da aktivismen specielt er gået ud over vestlige energiselskaber, i Europa og USA, er det her, at nedgangen i produktionskapacitet er mest udtalt. Forbruget af fossile brændstoffer er forudset til at stige lidt over de næste 20-30 år, så det bliver landene i Mellemøsten, Rusland og Iran m.fl., der kommer til at stå for stigningen på kort sigt og leverancerne på længere sigt.

Præsident Biden har allerede brilleret ved at lægge hindringer i vejen for USA’s egen produktion af olie og gas, og samtidigt har hans regering måttet anmode OPEC om at skrue op for produktionen for at undgå, at energipriserne eksploderer.

I Europa har vi også dummet os gevaldigt ved at nedlægge produktion af olie og gas, afvise nye kilder f.eks. ved fracking, og ovenikøbet har Tyskland besluttet sig til at udfase atomkraften allerede næste år. I Danmark har klimaministeren udmærket sig ved at standse efterforskningen i Nordsøen og stoppe al udvinding senest i 2050.

Fossile brændstoffer dækker i dag ca. 84 % af Verdens energibehov. De ”vedvarende” energikilder er slet ikke klar til at tage over. De er ikke teknologisk modne til at stå for f.eks. en stabil elforsyning og bliver det formentligt aldrig. Kapaciteten er også stadigvæk kun en lille brøkdel af, hvad der skulle til. Men neddroslingen af den fossile energi er gået så hurtigt (alt for hurtigt), og det stensikre resultat bliver eksploderende priser og måske tilfælde af decideret energimangel. En sådan hjemsøgte Kina her i efteråret, med rullende blackouts, produktionsstop i industrien osv. Det varede, indtil regeringen droppede al snak om klimaet og gav kulminerne besked på at producere, alt hvad de overhovedet kunne, så kraftværkerne igen blev i stand til at håndtere efterspørgslen. 

Mon vi også havner i den situation her i Europa?

https://threadreaderapp.com/thread/1453360927894552583.html

Del på de sociale medier

4 Comments

 1. Dines Jessen Petersen

  Kina har meldt ud, at de ikke medvirker til finansering af fossile kraftværker udenfor Kina, vestlige finanseringinstitutter ligeså. Hvordan skal udviklingslande udvikle sig uden den billigste og mest stabile energi, som vi bruger lystigt af men ikke tillader dem?

 2. Michael Johansen

  Godt der er masser af brænde i skuret. Mangler så lige en hest og en hestevogn.
  Tak for kaffe og god weekend.

 3. Hans Henrik Hansen

  “Presset og den politiske stemning har ligeledes medført, at bankerne, der skal finansiere disse investeringer, er blevet meget tilbageholdende med at blive involveret i ”sort” industri, der vil medføre Jordens undergang”
  – der er åbenbart et lignende pres (undervejs?) fra USAs regering! Her et udsagn fra en kandidat til stillingen som “comptroller of the currency”:
  “A lot of the smaller players in that industry are going to, probably, go bankrupt in short order — at least, we want them to go bankrupt if we want to tackle climate change”

  https://www.washingtonexaminer.com/policy/controversial-biden-bank-nominee-said-we-want-oil-and-gas-companies-to-go-bankrupt

 4. Erling Petersen

  Mon vi også havner i den situation her i Europa? Ja, det tyder alt på! Når 20 forvirrede græsrødder råber ”klima” eller ”miljø” tør politikerne ikke andet end at følge. Måske øjner de også chancen for at score nogle stemmer som ”miljøvenlig” og ”bæredygtig”. Og så ser de stort på kendsgerningerne. Og vi betaler alle prisen for det.

  Bemærk i øvrigt artiklens medfølgende billede. Det bør være mediernes opgave at informere os om virkeligheden. I stedet forsøger medierne at skabe virkeligheden. Medierne fortæller os ustandseligt om demonstrationer her og der mod diverse frygtelige katastrofer, som truer os og om de store folkelige demonstrationer. Men prøv at lukke ørerne og i stedet se på billederne der sendes. Hvis det er om folkelige demonstrationer i Cairo, så er billederne taget fra ca. 100 meters højde, så man kan se, at der er ca. 500.000 demonstranter. Hvis det er en demonstration mod klimaforandringer, så er billederne taget fra ca. 1,5 meters højde. Så kan man ikke se, at der kun er ca. 30 deltagere!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*