Klimarealisme i medierne, Ny Teknologi

Mundbind til køer

Mundbind er efter corona-epidemien blevet en del af vores kultur og ses som løsningen på mange problemer, reelle eller ej. Det er jo så naturligt at gå skridtet videre og se, hvad de ellers kan bruges til.

Det er velkendt, at en del af landbrugets formodede udledninger af drivhusgasser stammer fra metan, som forlader køerne i begge ender som følge af deres drøvtygning. Metan er en meget kraftigere virkende drivhusgas end CO2, og derfor er der mange, der mener, at man helt bør ophøre med kvæghold og dermed droppe alt oksekødet på tallerknerne.

Men hvorfor ikke i stedet give køerne et filter på, der kunne fjerne metanen fra deres udåndingsluft? Det er der et landbrugsudstyrs-firma, Cargill Inc., der netop vil gøre. De har lanceret en ansigtsmaske – mundbind om man vil – til køer, se fig. 1. Opfinderen er et lille iværksætterfirma fra England, Zelp Ltd.

Fig. 1: “Mundbind” til ko. Løsningen inkluderer naturligvis dataovervågning, mobiltelefonforbindelse osv.

Masken skulle kunne opsuge 50 % af metanen, efter Zelps oplysninger. Inde i masken er der små ventilatorer (som i en emhætte), der sender koens udåndingsluft gennem et filter, der opsuger metanen. Når filteret er fyldt op, bliver metanen kemisk omdannet til CO2 (der jo har meget mindre drivhuseffekt). Alt sammen i ministørrelse og indeholdt i masken. Processerne er i øvrigt drevet af batterier, der oplades af solceller, placeret på maskens overside.

Teknologien er ikke færdigudviklet endnu, men man forventer at kunne teste den i fjerde kvartal i år. Økonomien er måske lidt en udfordring, men man håber på, at forbrugerne vil være villige til at betale en højere pris for produkter fra køer med mundbind, eller måske kan opfindelsen blive en del af de afladsordninger (carbon offsets), som breder sig i samfundet. Køber man sine bøffer fra disse køer, vil det opveje f.eks. den grimme flyvetur til Mallorca.

Climate Depot, hvor artiklen kommer fra, har arkiveret den under søgeordet wacky, ”tosset”.

https://www.climatedepot.com/2021/07/07/were-saved-cow-mandated-to-wear-masks-to-trap-methane-burps-food-giant-will-start-selling-experimental-wearable-technology-for-cows-to-their-emissions/

Del på de sociale medier

4 Comments

 1. Åh, gudskelov kan vi tage denne galskab med humor.
  Men det hjælper os ikke, da vi er oppe imod en nærmest religiøs bevægelse. Derfor er det så fint at vi har ‘klimarealisme.dk’. Tak!

 2. Knud Larsen

  Dette er en dårlig vittighed.
  Det er IKKE “velkendt, at … metan … forlader køerne i begge ender”.
  Køer BØVSER, når de opgylper en foderbolle til drøvtygning (og udånder måske også lidt methan med respirationen – det har “Zelp” åbenbart fundet), men de prutter altså ikke.
  Jeg er indfødt landmand, og har aldrig hørt en ko prutte.
  Heste prutter. (Gl. ordsprog: Om mus ville som hest fjærte, da måtte røv revne”.

 3. Peder Kruse

  “Det er velkendt, at en del af landbrugets formodede udledninger af drivhusgasser stammer fra metan, som forlader køerne i begge ender som følge af deres drøvtygning”

  Hvis metan virkelig også tager bagdøren, skal man huske lidt længere elastikker til det bageste mundbind.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*