Klimaadfærd, Klimapolitik, Klimarealisme i medierne

Køler nedlukninger?

Det fremføres tit, at den eneste vej til at nedbringe vores CO2-udslip og dermed holde den globale temperatur nede, er ved at begrænse vores aktiviteter. Flyve mindre, køre mindre og drosle andre aktiviteter ned. Covid-nedlukningerne er derfor af mange set som en generalprøve på sådanne tiltag. De skal gentages, men selvfølgeligt i meget større skala for at løse ”klimakrisen”.

Men hvad kom der så ud af året 2020, med nedsat aktivitet pga. pandemien? Fig. 1 viser ændringen i drivhusgas-udledningen pr. år. I langt de fleste år siden år 1900 steg vores udledninger, typisk mellem 0 og 1 Gt (gigaton, dvs. milliarder tons) CO2 om året. I nogle få år omkring verdenskrigene og i forbindelse med økonomiske kriser, var der et fald på op til minus 1 Gt. 2020 viser således langt det største fald, næsten 3 Gt. Det er så ud af et samlet udslip på omkring 40 Gt, svarende til ca. 7 %.

Fig. 1: Ændring i udslippet af CO2 i forhold til det forgående år, 1900-2020

Man kan imidlertid ikke se noget på koncentrationen af CO2 i atmosfæren, den har bevæget sig i sin vante cyklus over hele året, og holdt sig ca. 2 ppm højere end tallene for 2019, se fig. 2. Med de statistiske usikkerheder taget i betragtning, er det nu ikke så mærkeligt. Så stor en andel er de 7 % trods alt heller ikke.

Fig. 2: Udvikling i atmosfærens CO2-indhold, måned for måned, 2017-2020

Den smule CO2, der er sparet, ville ikke have bevirket megen opvarmning, man taler om, at en stigning på de årlige 2 ppm giver en ekstra energitilførsel på 0,02 W/m2 (watt pr. kvadratmeter). Så de 7 % er selvfølgeligt meget lidt.

Til gengæld har den nedsatte aktivitet bevirket, at udsendelsen af partikler i atmosfæren, fra skorstene og (måske især) flyvemaskiner, er blevet reduceret kraftigt. Partikler køler jorden, så når der bliver færre af dem vil jorden modtage mere af solens energi. Det har nogen så beregnet til at være 2,3 W/m2! Det er ca. 100 gange mere end effekten af den normale årlige stigning i CO2-indholdet.

Artiklen nævner også, at vanddamps og skyernes bidrag er meget større. Skyerne kan alene bevirke en reduktion i energitilførslen på 250 W/m2, mens vanddamp bidrager med op til 130 W/m2. Til sammenligning har stigningen i CO2-indholdet fra 1750 til nu givet en stigning på blot 1,82 W/m2. Og alligevel betragtes CO2 som den afgørende faktor for klodens temperatur.

https://notrickszone.com/2021/06/17/new-study-inadvertently-slays-the-narrative-emissions-reductions-from-lockdowns-added-warming/?utm_source=feedly&utm_medium=rss&utm_campaign=new-study-inadvertently-slays-the-narrative-emissions-reductions-from-lockdowns-added-warming

Del på de sociale medier

3 Comments

 1. Steen Rasmussen

  Foskydningen skyldes, at der jo er en periode imellem 12 og 1, på samme måde som imellem 1 og 2.

  mvh
  SteenR

 2. Jesper Barfod

  Der er noget galt med denne graf.
  Det ser ud som om, at atmosfærens CO2 indhold på forunderlig vis øges med mellem 1,5 og 2 ppm hver nytårsaften!
  Det kan næppe skyldes fyrværkeri.
  Er kurverne forskudte?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*