Isbjørne, Pingviner og andre dyr, Klimarealisme i medierne

Isbjørne

At havisen omkring Nordpolen smelter i stigende omfang, i hvert fald om sommeren, bliver ubetinget betragtet som en dårlig nyhed. Blandt andet medfører den efter sigende, at isbjørnene kommer i vanskeligheder, fordi de så ikke kan jage sæler fra isen. Det skulle udgøre en trussel mod isbjørnenes fremtidige eksistens.

Ind til videre er antallet af isbjørne dog steget, over de sidste 30-40 år er bestanden tredoblet eller mere. Det skyldes primært, at jagten på dyrene blev mere eller mindre forbudt i 1970-erne.

Og nu viser det sig oven i købet, at den mindre havis om sommeren faktisk heller ikke er så dårligt. Mere frit vand giver muligheder for havets mindste organismer, plankton, at brede sig, og dermed er der mere mad til hele fødekæden til og med sælerne, der er blevet mere talrige. Og flere velnærede sæler betyder mere føde til isbjørnene, der også bliver mere velnærede. For dem er sommeren ikke den vigtigste jagtsæson, det er foråret og efteråret. Og faktisk har havisens udbredelse f.eks. i marts måned ikke ændret sig nævneværdigt de seneste 40 år.

Så isbjørnene bliver nok hos os et stykke tid endnu.

https://polarbearscience.com/2021/01/07/arctic-report-card-2020-highlights-the-huge-benefit-of-less-summer-sea-ice-more-food/

Del på de sociale medier

3 Comments

 1. Henrik Kristensen

  Hej Søren
  Godt, præcist og nøgternt svar til Flemming….syntes jeg. Som jeg ser det, er det dog endnu mere positivt, end du beskriver.
  NSIDC/USA og USAF/Europa bruger de samme satellitdata, men tolker dem lidt forskelligt….marginal lille forskel.
  På NSIDC’s hjemmeside, kan man/alle i deres arkiv hente deres satellitdata vedr. havis-udbredelse og havis-areal fra 1979 til d.d….både fra Arktis og Antarktis. Og det gjorde jeg så i et forsøg på…. i den periode… at danne min egen mening om den virkelige udvikling mht. havisen….i stedet for diverse klima-eksperters personlige fortolkninger af samme.
  Jeg udførte simpel statistik på disse satellitdata og fandt mht Arktis frem til følgende:
  Max. havis-udbredelse og max. havis-areal er i marts og jeg beregnede i perioden fra 1979 til nu et fald i havis-udbredelse på 11%…så dit ca. 10% er temmelig spot on. Men….havis-arealet, som jo alt andet lige må være et mere nøjagtigt tal for, hvor meget is der er, er i samme periode/måned kun faldet ca. 3%.
  Min. havis-udbredelse og min. havis-areal er i september, og der beregnede jeg et fald på 36% og 30% for henholdsvis udbredelse og areal.
  Ændringerne i forholdet mellem udbredelse og areal er angiveligt ændrede havstrømme, jetstrømme m.m.
  Så alt i alt….i omh. periode….ca. 30% mindre is-areal i september og kun marginalt mindre eller uændret is-areal i marts. Og det virkelig positive er, at evnen til at fryse/”køleskabsmotoren” på Arktis tilsyneladende fungerer bedre nu, end da vi startede satellitmålingerne i 1979.
  Jeg beregnede også samme statistik for Antarktis, og jeg fandt umiddelbart generelt ingen eller meget lille udvikling mht. hav-is fra 1979 til nu. Maximum udbredelse og areal var iøvrigt i september 2014.
  Mvh. Henrik Kristensen

 2. Søren Hansen

  Flemming,
  Hvis du kigger på artiklens grafer, så kan du se, at de ikke er uenige med dine udsagn. Marts-isens udbredelse er faldet ca. 10 % fra 1980 til 2020. Men det interessante er, at faldet er reduceret til næsten nul over de seneste 13 år, det gælder både marts og også september.
  Det er blevet varmere siden ca. 1975, men før da havde vi et fald i temperaturen mellem 1940 og 1975. Det gav sig i følge øjenvidneberetninger udslag i et større areal af havis. Desværre har vi ikke hyperpræcise satellitmålinger fra den gang, så vi kommer nok ikke sandheden nærmere.

 3. Flemming Rasmussen

  Hej Søren

  Nu er det jo ikke isbjørnenes eventuelle uddøen, der er problemet med de stærkt stigende temperaturer i Arktis – selvom nogen (mis)bruger det “argument” for at får en bestemt befolkningsgruppe i tale – det er i min optik ren følelsesporno.

  At havisen ikke er mindsket nævneværdigt (heller ikke i marts) de seneste 40 år er simpelthen usandt. Den mest anerkendte kilde til havisens udbredelse er nok https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/ Her kan man ikke bare se en meget informativ og interaktiv graf, men også downloade samtlige målinger.

  Kigger man på grafen og specifikt på marts måned, vil man se, at isdækket er faldet fra a. 16 til ca 14,5 millioner km2 – bare over de seneste 30 år.

  Det er ikke muligt fra disse data at få et 40 års overview, da de kun går tilbage til 1979, og man er nødt til at kørende en løbende midling for at fjerne “støj”.

  Hvis man gerne vil have et overblik over den tidsmæssige trend, er nemmeste måde: Hide all years – og så aktivere de fire 10-års gennemsnit. Så ses et klart billede af, at det (naturligvis) går nedad med den stigende temperatur.

  mvh Flemming

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*