Havstigninger, Klimarealisme i medierne

Oversvømmede øer

I går bragte vi et indslag om, at de globale havstigninger ikke er så alvorlige, som IPCC og klimaforskerne vil have os til at tro. Her kommer så en artikel fra det ellers meget klimabevidste nyhedsmedie CNN. Det er noget overraskende, men CNN fortæller her, at alle de små øer ude i Stillehavet faktisk ikke er ved at blive oversvømmet.

Artiklen tager fat i Marshall-øerne, midt ude i Stillehavet. Her har man konstateret at øernes areal faktisk er vokset – op til 13 % siden 1950. Der er således ikke tegn på, at de er ved at blive oversvømmet, snarere tvært imod.

Årsagen er en ophobning af sedimenter, dvs. sand og findelte sten, som havet skyller sammen om øerne og gradvist bygger op. Korallerne fortsætter jo også med at bygge år for år.

Fænomenet er ikke kun iagttaget på Marshall-øerne. Forskerne har studeret ikke færre end 700 øer, og ingen af dem havde tabt areal over de seneste mange år.

Sådanne gode nyheder er selvfølgeligt for meget for CNN, og artiklen slutter da også med diverse dommedagsscenarier, f.eks. at næsten alle koraller vil dø i løbet af de næste 20 år pga. klimaforandringer, og måske vil ophobningen af sand ikke fortsætte osv. osv.

https://edition.cnn.com/2020/12/06/asia/pacific-islands-growing-intl-dst-hnk/index.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+rss%2Fedition_asia+%28RSS%3A+CNNi+-+Asia%29

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

7 Comments

 1. Jan Østergaard

  Måske er det ikke naturlige havstigninger som f.eks efter sidste istid på op til 120 meter, der tager livet af atollerne, det klarede de fint, men snarere stigningen i menneskelig udbredelse og tiltag, der gør betingelserne trange på de økologisk følsomme øer….?

 2. peter villadsen

  Det er selvfølgeligt godt for de små atoller, men problemet med vandstandsstigninger er jo langt, langt større for millioner af mennesker, der bor i kystnære områder eller i storbyer anlagt ved havets overflade pga let adgang til transport.
  Der er ingen seriøse forskere, der vil udtale sig om stigningstakten i fremtiden – vi kender den ganske enkelt ikke.
  Selv med 3-4 mm/år, så bliver det efterhånden som årene ruller jo også problematisk – læs mere på internettet om disse udfordringer.

 3. Bjarne Bisballe

  Vi når ikke op på en havstigning på 3-4 mm om året. Der vil ikke være vand nok til det.

 4. Flemming Rasmussen

  @Bjarne Bisballe:

  Der er vand nok til en havstigning på ca. 80 meter. Dertil kommer udvidelsen af vandet ved temperaturstigninger.

  Og ja, at tage de voksende koralatoller ind som argument imod AGW/havstigninger virker i bedste fald temmeligt søgt.

 5. Søren Hansen

  @Flemming Rasmussen
  Nu er afsmeltningen både fra Grønland og Antarktis uhyre beskeden i disse år, og slet ikke nok til bare 1 mm havstigning pr. år. Om afsmeltningen overhovedet har noget med CO2 at gøre, eller om det er et led i klimaets naturlige udsving er langt fra afklaret endnu.

 6. Peder Kruse

  Hvem ved ? Måske befinder vi os i en efteristid med en historie omkring en kontinuerligt stigende vandstand siden sidste istid, helt som i den foregående mellemistid. Panik, panik.

 7. Nedslidning af vulkan-skabte øer er et velkendt fænomen. Se blot på ø-kæden der strækker sig fra Hawaii til langt forbi Midway på Google map. Man kan se alle de øer, der er blevet overskyllet millioner af år før mennesket gik rundt på jorden. De fremstår som lav-vands-punkter og er til at se med det blotte øje – Hvis man ellers gider!

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*