Energipolitik, Klimarealisme i medierne, Vind og Sol

Billigere vindkraft?

Det fremføres ofte, at havvind er blevet billigere over årene. Det underbygges af, at buddene på fremtidige anlægs garanterede elpris er lavere end de nuværende.

Når en operatør byder på en ny havvindmøllepark, gøres det ved at spille ud med den minimumspris, der skal betales pr. MWh. Hvis markedsprisen er lavere, må staten træde til med tilskud, således at operatøren får det garanterede beløb.

I artiklen her gennemgås et projekt i England, hvor vinderen af udbuddet havde spillet ud med en rekordlav pris. Den er baseret på en forventet investering, der synes at være urealistisk lille. Prisen på vindmøller er ikke faldet drastisk, og hele tilslutnings- og transmissionsnettet skal jo stadigvæk bygges.

Artiklens forfatter har operatøren mistænkt for at spille ud med en for lav pris med fuldt overlæg. Der satses så på, at energiprisen ved opstarten af møllerne er steget til et højere niveau end i dag. Derved skal staten ikke betale noget, men operatøren scorer markedsprisen og får sine penge hjem.

https://www.climatedepot.com/2020/08/11/cheap-offshore-wind-power-is-an-expensive-green-delusion/

Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Når der i artiklen nævnes en forventning om en profit på 60 £/MWh ( svarende til ca. 48 øre/KWh ) så lyder det da også helt vildt. Som jeg forstår min elregning, så er den typiske rå elpris ca 25 øre/KWh. Jeg antager at den pris indeholder profit til elproducenten. Jeg er med på at prisen er markant højere for vindstrøm, men jeg har svært ved at se, hvordan nogen elproducent skulle kunne forvente en profit i den størrelsesorden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*