Klimapolitik, Ledere

Svar til Folketingets forlig om en grøn skattereform og øgede CO2 reduktioner

Den netop indgåede aftale indeholder CO2-reduktioner for 3,4 millioner ton. Regeringens udspil lagde op til to millioner ton.

Det glæder Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers.
“Vi har fundet 1,4 millioner ton mere, end regeringen lagde op til. Vi har også fået regeringen med på, at der skal gennemføres en skattereform med en CO2– afgift.
Der får vi nok brug for lidt Georg Gearløs til at indrette den. Og vi får også brug for Joakim von And til at sikre, at Danmark ikke bliver fattigere”, siger Ahlers (i følge DR DK 21. juni).

Man skulle tro, at Klimaordføreren, Tommy Ahlers fra det store oppositionsparti, Venstre taler til en flok skoleelever med Greta Thunberg i spidsen. Han taler vel til vælgerne, hvor af de fleste ikke befinder sig på samme tegneserieniveau, hvor han åbenbart selv befinder sig. Men i sin iver efter at fratage konservative den borgerlige grønne førertrøje og presse regeringen til at fremskynde endnu større CO2-reduktioner, røber han nok uforvarende, at man ikke aner, hvorfra pengene skal komme eller hvordan det skal gennemføres.

Det er dansk klimapolitik i en nøddeskal. Målene kappes man om at gøre så ambitiøse som muligt uden at vide hvorledes man skal nå i mål eller hvorfra pengene skal komme.

Det er dårlig nyt for de 50.000, der er blevet arbejdsløse og de mange tusinder, der er hjemsendt med lønkompensation og ikke ved, om deres arbejdspladser kommer helskinnet igennem den økonomiske Coronakrise. For vi kan med 100% sikkerhed fastslå, at der hverken findes nogen von And til at betale, kun besparelser og skattestigninger eller en Gearløs til at udvikle den nødvendige teknologi, kun forskningsprojekter der ad åre måske kan omsættes i produktive nyskabelser.

Klimaminister Dan Jørgensen og regeringens støttepartier gnider sig i hænderne. Det har været deres mål, der er formuleret af selvsamme Dan Jørgensen: ” Den grønne omstilling skal være en motor i den økonomiske genrejsning, vi står overfor….Jeg håber, at vi har sendt et klart signal om, at mange lande er meget interesserede i at forfølge de klare synergier, der er mellem økonomisk genopretning og grøn omstilling…..Det giver rigtig god mening at designe vores økonomiske genopretning på en måde, der høster frugterne af den åbenlyse synergi mellem jobskabelse og grøn omstilling. (Pressemeddelelse fra Klimaministeriet 24. april).

Regeringen og Folketingets grønne partier er godt klare over, at den grønne omvæltning vil blive dyr for danskerne. Men beregninger herom får vi ikke lov at se. I stedet stilles i udsigt, at når Danmark, iført den grønne førertrøje har gennemført omvæltningen af samfundet, så vil vi være et eksempel til efterfølgelse for alverdens lande og så vil danske virksomheder kunne eksportere og tjene penge.

Men så nemt vil det ikke gå. Kina er allerede i dag verdens største eksportør af vedvarende energiteknologi, muliggjort af billig arbejdskraft og billig energi. Kina bygger kulkraftværker på livet løs, hjemme og i udlandet og i 2017 indviede de nye kulkraftværker, der har en kapacitet som alle værker i USA. Kina bevarer således førertrøjen som verdens største udleder af CO2. Det bifalder FN, EU og alle de vestlige lande undtagen USA, for Kina har i Parisaftalen kun forpligtiget sig til at bestræbe sig på ”at landets stigninger i CO2 udledninger skal toppe omkring 2030, men dog ihærdigt at forsøge at gøre det tidligere….” Kina er i dag og har været det længe verdens største udleder af CO2.

De danske politikere over en bred kam med undtagelse af Nye Borgerlige bryster sig nu over at have fremskyndet reduktionen af CO2 og således ”hjulpet” klimaet. De henholder sig til, at folketingsvalget for et år siden var et klimavalg og vælgerne gav dem mandat. Det er nok en sandhed med store modifikationer. Halvdelen af danskerne mener ikke, at klimaet er et stort eller yderst alvorligt problem og hovedparten af disse bekender sig til at stemme på midterpartier eller til højre derfor. Og hver tiende dansker, svensker, nordmand og hollænder siger, at klimaspørgsmålet slet ikke udgør noget problem. (University of Oxford’s Reuter Institute annual Digital News Reports. Flere end 80.000 i 40 lande blev spurgt digitalt i januar og februar 2020. The Conversation 16. juni 2020).

Siden vi nu lever i et land, hvor politikere lader sig inspirere af tegneseriefigurer, må vi håbe, at vores statsminister har den snusfornuftige praktiske gris som forbillede.

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*