Af Johannes Krüger
I IPCC ́s 2007-rapport hævdes det, at den stigende udledning af drivhusgasser er årsagen til den globale opvarmning, og at modellerne viser, at der derfor vil ske en opvarmning og dannes en greenhouse hot spot i et bredt bælte 8-12 km over ækvator. Forklaringen er den: Med et stigende indhold af CO2 i atmosfæren vil punktet for balancen mellem kortbølget solindstråling og den langbølgede udgående stråling fra Jorden flyttes højere op i atmosfæren til et koldere område, som så varmes op for at kunne opretholde balancen. Ifølge modellerne skulle atmosfæren over ækvator varmes næsten dobbelt så hurtigt op som jordoverfladen neden under, så der udvikles en hot spot i den øvre troposfære. Men, som illustreret i figur 1, svarer den forudsagte opvarmning ikke til virkeligheden. Data fra balloner siden 1958 og satellitter siden 1979 viser langt mindre temperaturstigning med højden end ved jordoverfladen, Så dét, der ifølge IPCC skulle være et klokkeklart signal på den alarmerende effekt af menneskets udledning af CO2, falder dermed til jorden.
Figur 1. Et afgørende punkt i CO2-hypotesen forudsiger, at atmosfæren i 8-12 km højde over troperne varmes omtrent dobbelt så hurtigt op som jordoverfladen nedenunder, og at det vil skabe en hot spot, men som det fremgår af figuren, er der langt mellem IPCC ́s klimamodeller og virkelig-heden. Kilde: Douglas et al. International Journal of Climatology 2008. Grafik: O. Humlum.
Referencen til data er IPCC 2007 rapporten del 1, s. 675, men O. Humlums figur ligesom andres, f.eks. J.-E. Solheims 2017 er mere pædagogiske. Vedrørende nye data kan jeg henvise til klimaspecialist >Roy Spencer, leder af UAH satellitmålinger http://www.drroyspencer.com/2015/05/new-satellite-upper-trosphere-product-still-no-tropical-hotspot/ Spencer konkluderer, at det ser ud til, at modellerne afviger med en faktor 2, når det gælder temperaturen ved jordoverfladen, men med en omkring faktor 5 for opvarmning i den øvre troposphære. Altså fortsat ingen hot spot.
IPCC rapporten fra 2007 er en gammel, outdated rapport.
Den er erstattet af en nyere AR5 fra 2014.
Jeg synes kritik er fint nok, men hvor er referencen til hvor i rapporten det står og hvem der mente det var sådan?
Tak til Ole Humlum og Johannes Krüger for denne kortfattede og klare begrundelse for at det politisk ‘videnskabelige’ organ IPCC hermed selv har aflivet CO2-myten! Hvordan får vi nu ‘slagskibet’ politikerne og den ‘offentlige mewning’ til at acceptere virkeligheden, så vi kan agere frealistisk og økonomisk ansvarligt ad modum Bjørn Lomborgs prioriterimngsliste? Det bliver en tung men uomgængelig opgave! 🙂