PolarPortal kunne 31. maj i år fortælle, at i de foregående 3 dage havde det været smelte-vejr i over 5% af Grønland. Det var 2 dage senere end gennemsnittet 1981-2021.
2 dage lyder ikke af meget, men smeltesæsonen i Grønland er kun kort. Hertil kommer, at den globale opvarmning i Grønland kun varede fra 1992-2010.
Efter 2010 er det igen blevet koldere i Grønland. Derfor er den accelererende afsmeltning af indlandsisen standset efter 2012.
I Danmark er vi stadig i en periode med global opvarmning. Imidlertid er det de færreste, som i Danmark kan få øje på hverken global opvarmning eller klimakrise. Det ved journalister og medier, og derfor er TV og aviser fyldt med beretninger fra Grønland, som skal underbygge, at Grønland og Verden befinder sig i en klimakrise. Det er ikke rigtigt, for i Grønland er det i de sidste 12 år blevet koldere, og indlandsisens afsmeltning accelererer ikke mere.
Sådan beretter medierne indenfor de seneste år om klimakrisen i Grønland:
TV2: 180 meter nede i indlandsisen fandt forskerne en rystende sandhed om klimaet.
DR: Permafrosten i Arktis bekymrer forskerne. Klimaet ændrer sig hurtigere, end vi kan følge med. (Artiklen er fra Grønland)
Berlingske: Rekordvarme i Grønland smelter milliarder af tons indlandsis.
Politiken: Klimaforskerne blev vækket af en lyd, der ikke burde være mulig på indlandsisen. (Regndråber)
JyllandsPosten: Blinken fik klimabekymringer bekræftet på tur til indlandsisen.
Så sent som den 9. juni 2022 fortalte TV2-vejrværten Lone Seir, at især Grønland var ramt af global opvarmning. Lone Seir var åbenbart ikke klar over, at global opvarmning ophørte i Grønland i 2010, ligesom Lone Seir ikke er klar over, at klimaet i Grønland bølger med en cyklus på 60-70 år. Lone Seir er heller ikke klar over, at indlandsisens accelererende afsmeltning er ophørt efter 2012.
Lone Seir viste en grafik med indlandsisens akkumulerede afsmeltning. DMI’s grafik med årlig afsmeltning viser et langt mere nuanceret billede.
Den røde kurve viser indlandsisens nettoafsmeltning. Selvom global opvarmning først er mærkbar i Grønland i 1992, så vokser indlandsisen så sent som i 1996. Efter 2012 er indlandsisens accelererende afsmeltning ophørt. I 2017 og 2018 var indlandsisen tæt på at vokse igen.
Satellitmålinger er tidsmæssig begrænsede og giver ikke det fulde billede af udviklingen i Grønland. DMI’s målinger af den årlige gennemsnitstemperatur viser en bølgebevægelse med en bølgetop i 1930 og igen i 2010. I 1930 var det lige så varmt i Grønland som i 2010. I dag er det koldere i Grønland end i 1930.
Forskere fra Københavns Universitet har med luftfotos dokumenteret, at gletsjerne i Sydøstgrønland i 30’erne trak sig lige så langt tilbage som i varmeperioden omkring 2010.
I Arktis ser vi stort set det samme som i Grønland. Klimaet bølger, men ikke helt så meget som i Grønland.
I varmeperioden 1930/40 må havisarealet ved Nordpolen have skrumpet på samme måde som i den nuværende varmeperiode.
Medierne fortæller, at nordpolsisen smelter og at Nordpolen snart vil være sejlbar om sommeren. Havisarealet har imidlertid stabiliseret sig. Det er fordi, det i de senere år igen er blevet koldere i Arktis. Klimaet i Grønland og Arktis bølger naturligt, og CO2 spiller kun en mindre rolle.
Hvad med den is, der er forsvundet fra Nordpolen – er den et andet sted?
Isen omkring Nordpolen er havis, der flyder på vandet. Når den smelter, giver det ikke nogen stigning i havniveauet, fordi den nu bare er blevet flydende. Niveauet i et glas sodavand stiger heller ikke når isterningerne smelter. Så hvis Arktis smelter, får vi bare mere vand og mindre is, men uændret havniveau.
An den Polkappen soll CO2 einen Kühleffekt haben.