Her i foråret blev der spredt alarmistiske nyheder om nogle hedebølger i Indien, hvor den ikke fik for lidt på alle tangenter. Alt var naturligvis ”uden fortilfælde”. Således nåede temperaturen på en enkelt måling i New Delhi op på ikke mindre end 49,2 grader celsius, hvilket selvfølgeligt blev udbasuneret som en rekord. Det gav så endnu en gang medierne anledning til at flyde over med historier om den globale opvarmning og alle dens forfærdelige konsekvenser.
En enkelt høj temperatur siger naturligvis ikke noget om en generel udvikling i klimaet. Her må man kigge på data over en længere årrække. For New Delhis vedkommende findes der en oversigt over de maksimale temperaturer i byen, se fig. 1. Der er en uafbrudt serie fra starten af 1970’erne og nogle kortere perioder omkring 1945 og 1960. Af kurven ser man klart, at nutiden på ingen måde skiller sig ud, faktisk var der både i 1945 og omkring 1990 højere temperaturer, end man har haft i de senere år.
Fig. 2 viser en anden måde at illustrere situationen på. Her vises antallet af dage pr. år, hvor temperaturen i New Delhi har været 46 grader eller derover. Man ser, at i de seneste knap 20 år har der kun været et enkelt tilfælde, mens igen 1990 og 1945 havde flere varmere dage.
Varmerekorden for New Delhi er ifølge Wikipedia 48,4 grader, målt d. 26. maj 1998 ved lufthavnen. En nærliggende station (3-4 km væk), som har givet data til fig. 1, målte den samme dag kun 46,2 grader. Så mon ikke rekorden delvist var et udslag af byvarmeø-effekten (urban heat island), som ofte er slem i en lufthavn?
Og hvor meget byvarmeø-effekt gjorde sig gældende i forbindelse med den nye rekord på de 49 grader? I hvertfald viser de meteorologiske data for New Delhi for den samme uge en temperatur på ”kun” 45,6 grader.
I øvrigt havde medierne også dramatiseret det faktum, at varmerekorden var sat så tidligt som i maj måned – hvilket igen må betyde, at det kan blive endnu varmere. Realiteten er dog, at temperaturerne i Indien topper omkring månedsskiftet maj/juni, for derefter starter monsunregnen og den køler landet ned.