Klimarealisme i medierne, Vind og Sol

Elpriser i januar 2025

Januar 2025 lagde hårdt ud, hvad elprisen angik. Det er dyrt at være dansker, når man skal betale sin elregning. Fig. 1 viser spotprisen fra Energinet, dvs. uden afgifter, tariffer og alle andre tillæg. Hvor spotprisen i 2024 i gennemsnit for hele året var 53 øre/kWh, var prisen i januar i år helt oppe på 74 øre/kWh! Til sammenligning lå prisen i perioden 2010-2020 omkring 25 øre/kWh i gennemsnit.

Fig. 1: Spotprisen på el i januar 2025, i øre/kWh. Blå kurve er timepriserne, rød kurve udjævnet over et døgn.

Prisen svingede meget hen gennem januar måned, fra tæt på nul Nytårsnat og op til 4,35 kr./kWh en enkelt time d. 20. januar kl. 17. Der var et par andre toppe over to kroner i løbet af måneden, men kun i kortere perioder var prisen under 50 øre/kWh. Det er jo på ingen måde hensigtsmæssigt, at prisen på en så basal ting i vores tilværelse svinger så voldsomt. Specielt hvis man driver virksomhed, er det en alvorlig udfordring.

Nu kunne det være interessant at se, hvorvidt prisudsvingene har nogen sammenhæng med produktionen af strøm fra solceller og vindmøller. Her viser tallene fra Energinet, at vi netop havde en Dunkelflaute af kortere varighed i dagene 18.-21. januar, se fig. 2. Sol og vind i Danmark gav i langt det meste af tiden under 1000 MW, dvs. mindre end 10% af den installerede kapacitet. I nogle timer d. 19/1 var produktionen endda under 200 MW, dvs. 2%.

Fig. 2: Produktionen fra de danske solceller og vindmøller i januar 2025, i megawatt (MW).

Fig. 2 viser – endnu en gang – de kolossale udsving i elproduktionen fra sol og vind over hele Danmark. Der er på intet tidspunkt en stabil mængde strøm; den varierer op og ned fra dag til dag. Inden for 24 timer kan den således svinge fra under 100 til over 5000 MW. Hvordan nogen kan forestille sig, at samfundet vil kunne håndtere den slags variationer, når man har 5- eller 10-doblet kapaciteten, er en gåde.

Men det hedder sig jo bl.a. altid, at det kun er et spørgsmål om tilstrækkeligt geografisk samarbejde. Blæser det ikke her, så er der vind i nabolandene, og vi kan importere strømmen derfra. Den påstand kan vi kaste lys over ved at kigge på data fra de af vores nabolande, der også har installeret masser af vindmøller og solceller. Fig. 3 viser produktionen fra vind og sol i Tyskland i januar 2025.

Fig. 3: Produktionen i januar 2025 i Tyskland fra hhv. sol (gul), landvind (lys grå) og havvind (mørkegrå). Fra Energy-Charts

Her ser man med al ønskelig tydelighed, at tyskerne også havde en Dunkelflaute omkring d. 20. januar. Havvinden gav i en periode slet ingenting og landvindmøllerne lå på langt under 10% af den installerede kapacitet. Kun solcellerne ydede hver dag en top af få timers varighed. Forbruget i de dage lå omkring 60 GW, så der var lang vej til at dække det.

Nu er Danmark jo heldigvis på det seneste blevet beriget med et kabel over til England, og herfra må der have været noget at hente. Men desværre, fig. 4 viser produktionen fra vindmøllerne i Storbritannien i januar måned, og her var den også meget beskeden i dagene omkring d. 20. januar, og også her nåede man næsten helt ned på nul i en periode.

Fig. 4: Produktionen fra vindmøllerne i Storbritannien i januar 2025. Kilde: Gridwatch

Som det er påpeget mange gange før. En satsning på sol og vind i elforsyningen giver stærkt ustabil produktion og varierende og generelt høje priser på strømmen. Grøn omstilling er ikke nogen god idé.

Del på de sociale medier

2 Comments

  1. Jan Østergaard

    Er det ikke på tide, at alt det som vi almindelige fornuftige mennesker forhåbentlig for længst har fattet at: vores venstreliberale fantasifostre om globaliseringen og dens herligheder for verden og almenheden, om at vi kunne være et foregangsland i ”grøn omstilling”, og derfor lukket ned for fossilbaseret energi, åbnet op for batterier og ”som vinden blæser”-energi, en rigid bagstræberisk holdning til atomkraft, baseret på (jovel dårlige erfaringer, men det er fortid), osv. har spillet fallit?
    Risø DK var i 70’erne aldeles fremme i skoen ift atomforskning og havde ikke ovennævnte ”misfostre” haft den dominerende hæmmende påvirkning af politikken og dermed også på forskningen dengang, havde vi har en energiforsyning (BILLIGE ELPRISER )som i dag ville sparke røv til alverden og ikke mindst bidrage til verdenssikkerheden i kraft af våbenpower, som der i den grad er brug for nu!

  2. Michael Rasmussen

    Al fakta og fornuft, går direkte ind af det ene øre, og ud af det andet hos Europas ledere.
    De er ligeglade med fornuft og virkelighed.
    For dem er der kun en ting der gælder:
    Undgå at indrømme at de har taget fejl, og dermed allerede har spildt milliarder af vores skattepenge, og fortsætte vores fælles kurs mod afgrunden på vej til Europas selvmord.
    Koste hvad det vil.
    Det ses klart og tydeligt, med alt hvad de foretager sig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*