Energipolitik, Klimarealisme i medierne

Tysk energipolitik

Fritz Vahrenholt skrev en nytårshilsen med et resumé af den tyske elforsyning, der kom ud i noget af et stormvejr i forbindelse med de to Dunkelflauter i november og december i fjor. Vi har allerede omtalt, hvordan strømprisen ved den ene steg til 7 kr./kWh – uden afgifter og tariffer.

Fritz Vahrenholt

På et tidspunkt undervejs måtte landet importere 20.000 MW strøm, det var over en fjerdedel af det aktuelle forbrug. Det viser, hvordan Tyskland slet ikke mere er selvforsynende med elektricitet, efter i løbet af godt 10 år at have lukket 19 kernekraftværker (der leverede 30% af elektriciteten) og 15 kulkraftværker. Da værkerne blev lukket længe før deres planlagte levetid, måtte regeringen udbetale i alt 4,35 milliarder euro i erstatning til elselskaberne. Det er dog en sjat penge!

Flere lukninger er planlagt, til gengæld kan man læse, at det kniber gevaldigt med at få bygget de planlagte gaskraftværker, der ellers skulle stå klar inden 2030. De var netop forudset til at klare forsyningssikkerheden i forbindelse med Dunkelflauten m.v. De skulle også forberedes til brintfyring, der jo snarest muligt skal tage over, så Tyskland kan komme endnu tættere på ”netto-nul”. Der er selvfølgeligt den detalje, at brændere til ren brint slet ikke findes endnu, de frembyder store tekniske vanskeligheder, pga. de meget høje flammetemperaturer. Men det stopper ikke store ånder i den tyske regering.

Men der er andre problemer med de gaskraftværker. De har kun udsigt til at køre relativt få timer hvert år, og derved bliver det umuligt at tjene investeringsudgifterne hjem ved salg af strømmen. Det har regeringen ikke noget svar på, og derfor er der ikke påbegyndt noget byggeri endnu.

Tilbage til Vahrenholt. Han citerer en repræsentant fra den kemiske industri, der udtaler, at de høje strømpriser gør produktionen urentabel. Man kan ikke bare lukke ned, når priserne er høje og starte op på ny, når de er faldet igen:

Vores virksomheder og vores land kan ikke håndtere kun at producere, når det er godt vejr. Vi mangler desperat kraftværker, der kan træde til og sikre en stabil forsyning.

Det er jo ellers drømmen hos mange tilhængere af sol og vind som de primære energikilder. Samfundet og industrien må simpelthen indrette sig på kun at fungere, når vinden blæser eller Solen skinner….

Fremtiden tegner ikke specielt lys for Tyskland, og for den sags skyld Danmark. Både Norge og Sverige udtrykker, at de er grundigt trætte af, at de europæiske priser smitter af på deres nationale takster, fordi deres strøm kan eksporteres sydover til store beløb. Løsningen kan således være at kappe forbindelserne mellem Danmark og Sverige, hhv. Norge. Det ville være slemt ikke mindst for Danmark, fordi vi er vant til at importere op imod halvdelen af vores forbrug, når sol og vind svigter herhjemme. Men ofte sender vi noget af strømmen videre mod syd, så også Tyskland vil blive ramt.

Vahrenholt er desværre ikke så optimistisk mht. en nyvalgt regerings politik efter d. 23. februar. CDU er det parti, der står nærmest kanslerposten, men de vil skulle indgå et forbund med andre partier, og bliver det De Grønne vil katastrofen fortsætte. CDU’s eget partiprogram lover ikke noget drastisk opgør med den hidtidige klimapolitik, og det lyder ikke så lovende.

Stakkels tyskere!

Del på de sociale medier

5 Comments

  1. De idealistiske gammelkommunister trækker desværre lange spor i udviklingen.
    Navne som Svend Auken og Angela Merkel falder lige for – men alle medløberne har også ansvar for Europas deroute.

  2. JENS JAKOB KJÆR

    Mod dumhed og vindmøller kæmper selv guderne forgæves. Det eneste der hjælper er en alvorlig energikrise, som får folk til at vågne op til dåd. Det virkede i 1970’erne.

  3. Dines Jessen Petersen

    Jeg hørte at par økonomer fremføre, at Tyskland samler op på sig selv, har store familieejede koncerner der er meget tro mod det tyske. Det tror jeg ikke på, hvorfor skulle de tænke mindre på deres økonomi?
    Hvor hurtigt kan Tyskland kæmpe sig op af det energihul, de selv har skabt? Flere solceller og vindmøller løser jo ikke problemet, (hvad de grønne og mange andre tror) de øger kun usikkerhed og pris

  4. Jan Østergaard

    Tyskland, for få år siden Europas førende industrination, nu i knæ efter at have lukket, de i ovennævnte indlæg, stabile og solide energiforsyninger ned, lukket i 10 tusindvis af fremmede ind via Angela Merkel: ”Wir schaffen das” mærker nu virkningen og associationen til 1933 er nærliggende.
    Pass auf!!!

  5. Hans Henrik Hansen

    “Stakkels tyskere!”

    – samt danskere (mfl.): Vi hører i dag på DR (i ‘P1morgen’), at danske underleverandører til tysk (bil)industri har været nødt til at afskedige medarbejdere – på grund af vigende efterspørgsel 🙁

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*