– Gæsteindlæg
Grønlands historie er karakteriseret ved gentagne indvandringer af folk, der under en mildning af klimaet er kommet til et ubeboet land, og som igen er uddødt eller udvandret, når klimaet igen er blevet koldere.
Det kan være vanskeligt at overskue de mange forskningsartikler fra de senere år, der spår om klimaets udvikling i Grønland. Imidlertid er ændringerne i indlandsisens bevægelser de sidste 10.000 år (10ka) godt beskrevet.
Et godt resume af disse data findes i Anker Weidicks selvbiografi (Weidick 2016). Bogen gennemgår Weidicks egne og kollegers observationer gennem 70 års arbejde med den Grønlandske indlandsis (bogen kan downloades gratis på www.GEUS.DK).
Ligeledes er temperaturudviklingen i Grønland de sidste 10.000 år godt kendt.
Da J.P. Kock og A. Wegener i 1912-13 foretog deres store forskningsrejse tværs over Nordgrønland, valgte de at anvende islandske heste som trækdyr. Dette betød, at man hver aften skulle grave en ny hestestald (se foto). Dette gav mulighed for at måle temperaturen ned gennem sneen de første par meter. Hvilket gjorde det muligt at beregne stedets årlige middeltemperatur og middeltemperaturerne for koldeste og varmeste måned (Kock og Wegener 1930).
Da det blev muligt at måle temperaturen i den dybe iskerneboring midt på indlandsisen (GRIP), blev det på tilsvarende måde muligt at bestemme middeltemperaturens udvikling her i de sidste 10.000 år (Dahl-Jensen et al. 1998).
Nordboerne
Nordboerne slog sig ned i Grønland i slutningen af 900-tallet og opgav at opretholde tilstedeværelsen omkring år 1400. Selvom de kunne sende værdifulde varer som elfenben (hvalrostand) og enhjørningehorn (narhvalstand) til Europa, var de afhængige af, at der kunne produceres nok vinterfoder til husdyrene. Som det ses af ovenstående kurver, har klimaets udvikling gjort dette stadigt vanskeligere.
Det klimatiske optimum
Det kan undre, at de ovenstående to kurver, der begge repræsenterer temperaturen over det centrale Grønland, er så forskellige. Kurven der baserer sig på de målte temperaturer i borehuldet, viser klart det klimatiske optimum som også ses i vegetationsudviklingen i de isfri dele af landet. Ligesom det kan iagttages, at indlandsisens rand var længst fra kysten ved slutningen af det klimatiske optimum for ca. 4000 år siden (4ka). Når kurven over isens indhold af O18 ikke på samme måde afspejler det klimatiske optimum, skyldes det at denne kurve viser temperaturen i atmosfæren hvor sneen dannedes. Temperaturen på overfladen af isen var imidlertid om sommeren også i høj grad bestemt af solinstrålingen, og under det klimatiske optimum var solinstrålingen på de nordlige breddegrader væsentlig større end i dag, på grund af Jordens hældning.
De tidlige grønlændere
For ca. 4500 år siden (4,5ka) bosatte de første mennesker sig i Grønland. Først kom ”Independens-folket” som indtog Nord- og Nordøstgrønland, som på den tid var meget mindre isdækket og som flere steder bød på meget rigeligere vegetation. Det betød at der var god adgang til jagt på moskusokser, rensdyr og harer om ”Independens-folket” var inuitter eller indianere vides endnu ikke med sikkerhed. Lidt senere rejste ”Saqqaq-folket” mod syd langs vestkysten af Grønland. Omkring Jacobshavns isbræ er der fundet mange efterladenskaber fra disse folk, hvis livsgrundlag hovedsageligt var sæl og rensdyrfangst.
Der kom sidenhen andre folk til Grønland men omkring år 0 (2ka) hvor temperaturkurven når sit minimum er alle Grønlands indbyggere uddøde eller rejst tilbage til Canada, og først med nordboerne kommer der igen folk til Grønland.
Israndens tilbagesmeltning og havniveau ændringer
Mange steder i Grønland er isranden i dag sammenfaldende med isranden for 6000 år siden. Medens den for 4000år siden (4ka) mange steder var 20-50 km længere tilbage end i dag.
Derfor kan vi slutte at i de 2000 år fra 6ka til 4ka, hvor temperaturen var mere end 2o varmere end i 1900-tallet, var det kun en mindre del af isen der smeltede bort. Hvorfor vi ikke kan forvente større afsmeltning ved den igangværende temperaturstigning.
Tilsvarende er det vel interessant, at i tidsrummet 6-4 ka, hvor dog en del af indlandsisen smeltede bort, har man ikke kunnet påvise nogen ændring af det globale havniveau.
Referencer
KOCK J.P. og A. WEGENER (1930): Wissenschaftliche Ergebnisse der dänischen Expedition nach Dronning Louises Land und quer über das Inlandseis von Nordgrönland 1912-13 unter Leitung von Hauptmann J.P.Koch. Meddelelser om Grønland. Bind LXXV. 676 sider.
DAHL-JENSEN D. , K. MOSEGAARD, N. GUNDESTRUP, G. D. CLOW, S. J. JOHNSEN, A. W. HANSEN, AND N. BALLING (1998): Past Temperatures Directly from the Greenland Ice Sheet. SCIENCE 9 Oct 1998, Vol 282, Issue 5387.pp. 268-271
WEIDICK A. (2016): Fra stenbro i Danmark til gletsjeris i Grønland. En glacialgeologs erindringer. WWW. GEUS.dk
“…Tilsvarende er det vel interessant, at i tidsrummet 6-4 ka, hvor dog en del af indlandsisen smeltede bort, har man ikke kunnet påvise nogen ændring af det globale havniveau”
– en fremragende sammenfatning…stor tak for dén! 😊