Klimarealisme i medierne, Vind og Sol

Drømme om vindkraft

Der udgives i stribevis af rapporter og artikler, hvor man kigger på alle fordelene ved energiforsyninger baseret på sol og vind. Fælles for næsten alle rapporterne er, at resultaterne er baseret på computermodeller, og de er jo taknemmelige at arbejde med. Det skal de også være, fordi det er helt utænkeligt at udgive forskningsresultater, der viser, at løsningerne ikke kan lade sig gøre. Så jubeloptimisme er dagens menu.

En amerikansk institution, der kalder sig Resources for the Future, ”Fremtidens ressourcer” har for nyligt udgivet en rapport om fordele og ulemper ved den påtænkte udbygning med havvind langs USA’s østkyst (se fig. 1). Der er planlagt 32 vindmølleparker med en kapacitet omkring 35 gigawatt (GW). Flere af dem har jo i øvrigt været i vanskeligheder, et par af dem tilhørte Ørsted, og der har været tale om at projekterne blev opgivet og/eller efterfølgende genforhandlet med myndigheder og eldistributører.

Fig. 1: Placeringen af de 35 GW havvind. Størrelsen på trekanterne angiver kapaciteten af hver park.

Alt det bekymrer rapporten her sig ikke om, den kigger i stedet for på de samfundsmæssige gevinster ved at få sat alle de møller i drift. Modellerne viser, at møllerne vil give sparede udgifter, der er 14 gange højere end omkostningerne. Så det er en forrygende forretning at kaste sig over projektet.

De 35 GW lyder af meget, men vil kun udgøre 2,5% af elproduktionen i USA og Canada til sammen.

Rapporten regner nu på en stribe scenarier med forskellige omkostninger og kombinationer af kraftværker. Man har ikke orket at regne på et helt år rent vejrmæssigt, men nøjes med at se på 16 udvalgte dage, hvoraf de 11 skulle være særligt udfordrende for systemet. Og i de gennemregnede scenarier er alt gået godt.

Rapporten forudsætter, at al den strøm, møllerne producerer, vil føre til en tilsvarende nedgang i el fra fossilt fyrede kraftværker, primært gas, men også noget kul. Det giver mindre partikelforurening og et reduceret CO2-udslip.

Der vil være en betydelig reduktion af prisen på elektriciteten fra det samlede system med havvinden, det skyldes, at man sparer fortjenesten ved al den fossile elektricitet, der ikke længere bliver produceret. Det skulle kunne give en besparelse på op til 36 $/MWh (25 øre/kWh).

Det nævnes, at kul- og gaskraftværkerne stadigvæk skal stå klar til at yde backup, når sol og vind svigter, og her ser man behændigt bort fra, at deres økonomi bliver meget dårlig pga. færre årlige driftstimer, hvorfor omkostningerne pr. kWh bliver meget højere. Det skal nogen jo betale.

Rapporten er klar over, at den megen strøm fra havvindmøllerne kan komme på tidspunkter, hvor man har en god produktion fra sol og landmøller, og derfor kan det blive nødvendigt at stoppe disse. Det er det fænomen, der kaldes kannibalisering, og som bliver et større og større problem i takt med udbygningen med sol og vind. Men i modelberegningerne får havmøllerne forrang, og al deres produktion antages at erstatte en tilsvarende fra kul og gas.

Den helt enorme økonomiske fordel nævnt ovenfor kommer frem ved nogle finurlige kunstgreb. Dels har man regnet sig frem til, at luftforureningen bliver så meget mindre, at man årligt vil undgå 520 for tidlige dødsfald og disse kan omregnes til en ”sparet” omkostning på ikke mindre end 80 $/MWh. Det er jo et meget højt tal.

Endnu bedre er det med de ”klimaskader” man i teorien kan undgå ved at CO2-udledningerne fra hele elforsyningen reduceres. Reduktionen er beregnet til 41 millioner tons CO2/ år. Herefter er der en tommelfingerregel, der siger, at hver million tons CO2 lukket ud til gråspurvene i 2020 vil medføre 43 for tidlige dødsfald i tidsrummet 2020-2300. Der er således tale om godt 1600 dødsfald om året og de kan omsættes i penge til en méromkostning på 9,2 milliarder dollars årligt, eller 60 $/MWh. Alle de penge vil man spare ved at bygge de 32 havvindmølle-parker, og derved når man frem til den forrygende indtjening på 14 gange udgifterne.

Man kan også nå frem til tilsvarende tal ved at tage de samfundsmæssige CO2-omkostninger (social cost of carbon) som rapporten i litteraturen har fundet til at være omkring 220 $/ton CO2.

Der er således tale om penge, der, som David Wojick fra CFACT påpeger, stort set alle sammen aldrig ser dagens lys. De voldsomme tal for omkostningerne ved klimaskader har vi kigget på før, og realistisk set vil man aldrig nå op på de niveauer, hvis man er fornuftig og foretager de nødvendige forebyggende foranstaltninger mod f.eks. oversvømmelser eller storme.

Det er således at stikke sig selv og omgivelserne blår i øjnene at tro, at en voldsom udbygning med havvind vil give lavere priser på elektriciteten og en masse andre fordele. Tværtimod, som vi har set her i Europa, bliver strømmen dyrere og omkostningerne for industrien når ubærlige niveauer.

Del på de sociale medier

4 Comments

  1. BØRGE KROGH

    Hvis der er udsigt til, at man politisk kan tvinge afgifter igennem på udledt CO2 og partikel-forurening i den størrelsesorden (som samfundsudgift), som rapporten lægger op til, kan man jo nærmest tvinge mølle-projektet igennem ad den vej. Så vil vindkraften nærmest automatisk blive konkurrencedygtig. Men den slags manipulation (svindel) har nok ikke udsigt til at lykkes i det lange løb.
    I et interview (på valgaftenen i USA) med Kristian Jensen (tidl. Venstreminister) der nu er direktør for et firma, der sælger vindmøller … påstod han, at regeringsskiftet i USA næppe vil få nogen betydning for eksport af havvind til Staterne i og med, at denne energiform simpelthen er billigere end fossil energi. Den udtalelse forstår man jo godt, hvis han har forsynet sig med den slags økonomiske “facts” som findes i den her omtalte rapport. Nu får vi se, om Trump-adm. er indstillet på en hård kurs mod fossil energi .. hvis ikke .. vil det blive svært for Vestas og Ørsted at sælge havvind-parker over there.

    • Hans Henrik Hansen

      “Hvis der er udsigt til, at man politisk kan tvinge afgifter igennem på udledt CO2 og partikel-forurening i den størrelsesorden (som samfundsudgift), som rapporten lægger op til, kan man jo nærmest tvinge mølle-projektet igennem ad den vej. Så vil vindkraften nærmest automatisk blive konkurrencedygtig”

      – ja! Jævnfør, hvad der i sin tid så rigtigt blev skrevet om ‘Klimakommissionens’ rapport:

      “De vil lægge 50 mia. kr pr år i afgifter på olie/kul/gas. En slags CO2-afgift. Det er helt fint, MEN…. denne afgift medregnes, når prisen for de fossile sammenlignes med prisen for VE (især vindmøller). DERVED bliver prisen for VE den samme som for kul !!! – Og konklusionen: VE kan altså betale sig!!!! – Kald det bare svindel, for det er svindel!”

      https://ing.dk/artikel/hovedpunkter-i-klimakommissionens-rapport#comment-2142235

  2. Lianne Hansen

    Hej Søren, når du skriver 2020-2300, så er det 20:20-23:00 du mener . Og hvorfor lige det tidsrum? Og at man kan mindske dødsfald med 43?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*