I Berlingske kunne man for nyligt læse i en artikel om hedebølgerne, der hjemsøger Jorden her i juli måned:
Vi er i et nyt klimafarvand, og det mærkes på alle kontinenter, men i disse dage ikke mindst i det sydvestlige USA, i Sydeuropa og i Østasien.
I USAs hastigst voksende storby, Phoenix i Arizona, strøg kviksølvet i lørdags op på potentielt livstruende 48 grader, og millionbyen har nu haft hele 18 dage i træk med temperaturer på mindst 43 grader.
Over 100 millioner amerikanere svarende til en tredjedel af landets befolkning er ramt af »farlig hede« med officielle advarsler om ikke at opholde sig mere end få minutter ad gangen udenfor.
Det er underforstået, at så varmt ville det slet ikke være, hvis ikke det var fordi vi er ”i et nyt klimafarvand” – selvfølgeligt forårsaget af vores CO2-udledninger. Det bemærkelsesværdige ved hele sagen er, at temperaturerne da er høje, men ligefrem livstruende er de næppe. Den ”farlige hede” i Phoenix viser sig i referencen af dække over temperaturer på 110 grader Fahrenheit (43 grader celsius) eller lidt derover. Varmen i Phoenix er tør, og man kan sagtens opholde sig udendørs, bare man har nok at drikke. Undertegnede har da selv været der – i 1978 – hvor temperaturen sneg sig op på 120oF eller 49oC, det stoppede da ikke en vandretur ude i ørkenen.
Det er jo også varmt i Sydeuropa hver sommer, og det er bare en del af livet der. Men pludseligt er vi alle blevet meget sarte og tåler meget mindre, end vi har gjort.
Det er jo heller ikke rigtigt, at temperaturerne nu er uden fortilfælde i 125.000 år, eller hvad man ellers kan finde på af sludder. USA havde stadigvæk sin værste hedebølge i 1936. Det er mindre end 100 år siden, men på den anden side før, menneskenes CO2-udledninger var kravlet op på noget som helst omfang af betydning.
Fig. 1 viser de områder i USA, hvor temperaturen oversteg 100oF (38oC) i ugen 7-14 juli 1936. Der blev sat rekorder i en stribe stater, hvor temperaturerne nåede op på mellem 109 og 121 grader Fahrenheit (43 – 49oC).
1936 blev året, hvor der suverænt blev slået flest temperaturrekorder i USA siden 1890, se fig. 2.
Hedebølgen i 1936 var slem, den kostede mange menneskeliv (fig. 3). Hele perioden 1930-1936 var præget af udbredt tørke og i store områder i Midtvesten måtte landbruget opgives. Det er også det fænomen, som man kender som ”The Dust Bowl”.
Juli 1936 er også enestående, når man kigger på gennemsnitsmålingerne for hele USA (termometermålinger uden korrektioner). Fig. 4 viser gennemsnittet af de maksimale temperaturer målt, måned for måned fra 1890 til nu, samt gennemsnittet af middeltemperaturerne. Kurverne er så meget desto mere bemærkelsesværdige, fordi man i 1936 slet ikke døjede med byvarmen ved målingerne, som man gør i dag.
Så nej, det, vi oplever nu, er ikke ”uden fortilfælde” eller ”det varmeste i 120.000 år”.
Tak til Climate Depot
Det kunne være interessant, hvis det var muligt at finde varmerekorder i den øvrige del af verdenen – for året 1936. Når der har været så meget udbredt varme i USA i 1936, er det nærliggende at tro, at det på samme måde som nu, også har været tilfældet andre steder den gang!
Mon der findes målinger for Østen – fra den gang?
Før man begyndte at redigere temperaturkurverne så det faktisk ud til, at man i 30-erne havde temperaturer, der lå en grad over 1970. Det kan du f.eks. se i denne artikel, s. 463: “NH Obs 10”.
https://www.st-andrews.ac.uk/~rjsw/papers/Jonesetal-1998.pdf
Det er den globale middeltemperatur rekord fra i år, der muligvis er uden fortilfælde i 125000 år. Der skal mere til, end en hedebølge i USA i 1936 til at ændre den påstand.
Thanks Karl-Iver! Who in the MSM is listening?