Arktis, Klimarealisme i medierne

Sne i Grønland

Den globale opvarmning må naturligvis have som konsekvens, at der bliver mindre sne. Det har nu ikke rigtigt været tilfældet, hvis man kigger på hele året. IPCC nævner i sin seneste Vurderingsrapport (AR6), at snedækket på den nordlige halvkugle om foråret og måske også om sommeren har været let faldende i de seneste 40-50 år. Pyha, så er budskabet reddet. Behændigt undlader man dog derved at tale om snedækket efterår og vinter, der faktisk har været konstant eller let stigende, som Clintel har redegjort for i deres nyligt udsendte kritiske rapport om IPCC.

Vil man vide noget konkret om snedækket, kan man gå til Ole Humlums hjemmeside Climate4you, her ser man grafen vist på fig. 1, og den viser klart, at der reelt ikke har været nogen udvikling de seneste 50 år.

Fig. 1: Snedækket på den nordlige halvkugle 1972-2023. Den tykke blå kurve er 53-ugers gennemsnit. Fra Climate4you

Men Grønland er jo blevet meget varmere sammen med resten af Arktis som følge af den globale opvarmning, og det må da have resulteret i meget mindre sne i dag end før i tiden?

Her kommer vores gamle ven Willis Eschenbach på banen med en interessant artikel. Han kiggede på snedatabasen Rutgers Snow Laboratory og her faldt han over en interessant detalje. Der er offentliggjort tal for snedækket i Nordamerika inklusiv Grønland og Nordamerika eksklusiv Grønland. Aha, sagde Eschenbach, så må forskellen mellem de to sæt tal netop fortælle os, hvordan det er gået i Grønland. Som sagt så gjort, forskellen mellem de to sæt tal er vist på fig. 2.

Fig. 2: Snedækket i Grønland 1972-2023, udregnet af Eschenbach.

Fig. 3 viser så det gennemsnitlige snedække for alle årene, måned for måned. Her ser man at hele Grønland er dækket i omkring 6 måneder af året, kun om sommeren falder sneens udbredelse og har sin mindste værdi i august, den er dog kun faldet til 90% af landets areal.

Fig. 3: Det gennemsnitlige månedlige snedække, 1972-2023

Fig. 4 viser så udviklingen i sneens udbredelse over årene siden 1972. Her må man konstatere, at den faktisk har været stigende hen over årene, stik imod al gængs klimavisdom. Man ser, at man skal helt tilbage til 1970-erne for at finde år, hvor hele Grønland ikke var dækket af sne om vinteren. Siden 1980 har landet været 100% dækket i mange måneder hvert år, og samtidigt har minimumsudbredelsen om sommeren været svagt stigende omend med store udsving fra år til år.

Fig. 4: Snedækket i Grønland, 1972 – 2023 med indlagte tendenslinjer

Så ingen klimakatastrofe lige her. Eschenbach understreger, at han med disse kurver ikke overhovedet kommer ind på situationen med Grønlands iskappe, dvs. indlandsisen. Det er en anden sag.

Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Hans Henrik Hansen

    Ganske interessant – men ‘djævelens advokat’ ville vel anføre, at øget havtemperatur (og mindre havsiudbredelse?) bevirker øget fordampning med deraf følgende større nedbørsmængde, der jo vil falde som sne, når lufttemperaturen er passende (lav)!(?)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*