Peter Tanev fra TV2 Vejret lavede for nogle dage siden en udsendelse fra Svostrup Kro ved Silkeborg.
Gudenåen var gået over sine bredder. Peter Tanev benyttede lejligheden til at tale om klimaforandringer. Han viste et søjlediagram, som påviste, at nedbøren i Danmark var steget.
Vi har fået megen nedbør i de seneste måneder, men det har ikke været så dramatisk, som udsendelsen fra Svostrup Kro skulle vise.
Vinteren 2021/2022 var den 8. varmeste og 9. vådeste siden 1874. Vinteren omfatter månederne december, januar og februar.
Selvom starten på 2022 har været våd, så er der ingen, som ved, hvordan året vil ende. Derimod kender vi resultatet i 2021. Nedbøren var 741,0 mm mod normalen på 759,1 mm.
Der er ingen klar trend i udviklingen af skybrud i de senere år, men 2019 var klart året med flest skybrud.
Når vejret er mere eller mindre ekstremt, så fortæller medier og meteorologer, at det er klimaændringer. Når vejret er normalt, er det vejr. Det er nøjagtigt det samme, når det er ekstremt. Heldigvis har vi mest normalt vejr.
Siden 1873 er temperaturen i Danmark steget med 1,5 grad C. Globalt er temperaturen i samme periode steget med 1,1 grad C. Stigningen i nedbøren har i samme periode været langt mindre, end jeg havde troet. Fra 650 mm i 1873 til 750 mm i dag. Det er en stigning på 15%.
Det er forlængst påvist, at (miljømyndighedernes påbudte) ophør af grødeskæring i Gudenåen er årsag til de hyppige oversvømmelser opstrøms. Se bare de mange luftfotos af ”propper” nedstrøms. Før da oplevede Svostrup Kro ikke denne slags oversvømmelser. – I min ungdom gik vi (som i århundreder) med leen og ”slog bæk” for at få vandet til at løbe frit, men det må man ikke længere.
Oversvømmelses-”katastroferne” er selvforskyldte: Velhavende byboere (her og udenlands) bosætter sig i stigende grad i ”idylliske” omgivelser, helst så tæt på å, sø, strand og (ikke mindst) havn som muligt. Stormfloden i 1872 er for længst glemt. Den fandt sted længe før alle de apokalyptiske ”beviser” på ”klimakrisen”, og 100 år derefter frygtede man mest ”Den nye istid”.
Ikke desto mindre fortsætter dommedagsprofetierne, også på det helt banale plan:
Sofie Carsten Nielsen 26/2:
Hvad venter vi på, Mette Frederiksen? (jyllands-posten.dk) :
”Vi har akut behov for at sætte langt mere handling bag ordene i målsætningen. For klimakrisen er her. Det har vi vidst i årtier. Tegnene bliver tydeligere år for år.
Bare tænk på sidste sommer. Juli 2021 er den var¬mes¬¬te måned, vi nogensinde har målt på planeten jorden. Det gav vanvittige varmegrader i Nord¬ame¬rika og Sydeuropa. Skovbrande verden rundt og dødbringende oversvømmelser i Tyskland.”
(Ordet ”grøn” bruges 28 gange, ”klima” 17 gange, ”krise” 7 gange.)
Mathias Høj Kristensen & John Nordbo 6/3:
Alle taler om klimakrisen, men hvem gør noget ved den? (jyllands-posten.dk) :
”Antallet af klimarelaterede fordrivelser stiger også, alene i 2020 blev 30 mio. mennesker tvunget væk fra deres hjem pga. orkaner, tørker og oversvømmelser. – Netop derfor har Greta Thunberg ret …”
Hvert eneste år i hele mit lange liv har jeg kunnet høre/læse, at nu havde vi oplevet århundreders rekord (varme/kulde, regn/tørke, længden på samme, rekord for en dag, for en uge, for en måned, for et år, for en uge i januar, for en uge i februar, marts, o.s.v. o.s.v.)
ALLE år vil kunne opvise rekorder af denne slags, og har altid gjort det. Og hvad så? Er det ikke naturens lovmæssighed? Loven om sandsynligheder? Lov om tilfældigheder? Kaos-teori?
https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE13762959/hvad-venter-vi-paa-mette-frederiksen/
https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE13792424/alle-taler-om-klimakrisen-men-hvem-goer-noget-ved-den/
“Er det ikke naturens lovmæssighed? Loven om sandsynligheder? Lov om tilfældigheder? Kaos-teori?”
– jo ,lige netop!
Så sent som i sommeren 2019 kunne man læse følgende:
“Hvis der ikke snart falder store mængder regn i Danmark, kan de seneste to års tørke få konsekvenser for vores vandboringer. Derfor er restriktioner på forbrug af vand lige om hjørnet, vurderer seniorrådgiver hos Geus”
https://ing.dk/artikel/dansk-grundvand-lider-under-aarelang-toerke-sparekrav-lige-hjoernet-227628
Jeg kan ikke dy mig for at henvise til min egen kommentar fra november samme år:
https://ing.dk/artikel/dansk-grundvand-lider-under-aarelang-toerke-sparekrav-lige-hjoernet-227628#comment-940199