Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Åben høring om atomkraft

16. november 2023 kl.13:00 - 16:00

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget inviterer til åben høring om atomkraft. Høringen finder sted torsdag den 16. november 2023 kl. 13-16 i Landstingssalen på Christiansborg.

I 1985 besluttede et flertal i Folketinget, at atomkraft ikke skal indgå i den offentlige energiplanlægning. Spørgsmålet har siden været debatteret flere gange i Folketingssalen, uden at det har ændret beslutningen.

Nye teknologier udfordrer imidlertid konventionel atomkraft, som vi kender til i dag, og en måling foretaget af Epinion fra september 2023 af 1.056 repræsentativt udvalgte danskere viser, at 55 pct. bakker op om at undersøge atomkraft i Danmark, mens 26 pct. siger nej og 19 pct. svarer ved ikke. Samtidig går en række lande tæt på Danmark, bl.a. Sverige og Storbritannien, i retning af mere atomkraft, hvor andre lande, herunder Tyskland, har valgt at lukke sine atomkraftværker.

Formålet med denne høring er at få belyst, hvilke typer af atomkraft der findes i dag, og hvor langt man er i udviklingen af nye atomkraftteknologier. Hvad er potentialet, og hvilke udfordringer er der forbundet hermed?

Udvalget ønsker at blive klogere på, om og i hvilket omfang ny atomteknologi kan bidrage til en grøn energiforsyning i Europa og globalt, herunder om nye teknologier på sigt må forventes at blive økonomisk rentable. Og bør atomkraft indgå som en del af det fremtidige grønne energimiks i Danmark, og dermed som et stabiliserende supplement til vind- og solenergi?

Program følger.

Høringen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Tilmelding skal ske senest dagen før kl. 12.00. Der er et begrænset antal pladser til høringen, og pladserne vil blive fordelt efter først til mølle-princippet.

Du kan tilmelde dig høringen her.

Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time, inden høringen starter. Det er tilladt at optage lyd og billeder under høringen, hvis det kan ske uden at forstyrre høringens afvikling i øvrigt.

Høringen tv-optages og vil blive vist live på Folketingets hjemmeside, hvor den også kan findes efterfølgende under “TV fra Folketinget”. Desuden vises høringen forskudt på Folketingets tv-kanal.

Kontakt

Mille Sofie Brandrup

Udvalgssekretær

Tlf. +45 3337 3196

E-mail

 

Detaljer

Dato:
16. november 2023
Tidspunkt:
13:00 - 16:00

Sted

Folketinget
Christiansborg
København K, 1240 Danmark
+ Google Maps

2 Comments

  1. Hans Henrik la Cour

    Hej
    Er der ingen atomkraft kyndige, der har tænkt på at bruge MAGMA/smeltesilikat/lava som kølemiddel/varmetransportør fra atomreaktorer?
    Magma smelter ved mellem 700 – 1600 graders celsius, medens salt NaCl smelter ved 800 grader og natriumhydroxyd smelter ved 300 op til 1300 grader.
    Billederne fra de Islandske jordskælv viser, at magma flyder stille og roligt uden kogning og røg fra revnerne i jorden, og som lava er det ikke kemisk aggressivt ligesom som NaCl og NaOH er.

    • Søren Hansen

      Hvis du skal have en effektiv varmetransport skal du have et relativt tyndtflydende materiale, det er alt for svært at styre noget, der flyder langsomt og måske er tilbøjeligt til at danne klumper. Et andet problem er selvfølgeligt temperaturen, jo højere den er, desto mere eksotiske og kostbare bliver de materialer til rør, pumper m.v. som man skal bruge til håndteringen. De 700-800 grader er på mange måder en praktisk øverste grænse for, hvilken temperatur man med fordel kan arbejde med f.eks. i et kernekraftværk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*