Klimaadfærd, Klimarealisme i medierne

Stop manuel sortering af husholdningsaffald

En af den nyere tids tossede politiske beslutninger er at tvinge de stakkels fortravlede danskere til at sortere deres husholdningsaffald. Det vil hverken redde jorden – der som bekendt ikke har brug for at blive reddet og eller spare på vores ressourcer, som aldrig har været så rigelige som nu.

Steffen Frølund fra LA har i dette glimrende indlæg på LinkedIn taget tosserierne ved vingebenet:

Manuel affaldsortering hjemme hos folk er helt forfejlet. Jeg vil påstå at det slider alvorligt på danskernes opbakning til den grønne omstilling – og så er det ikke engang grønt det der foregår..

Der er op til to-tre gange større klimagevinst ved at indsamle plast og papkartoner sammen med restaffald og så sortere det fra på et centralt sorteringsanlæg med robotter.

Derudover tager det en masse tid og besvær for borgerne at sortere, skraldeafhentning i store lastbiler sker oftere og der skal produceres titusindvis af plastskraldespande. Derudover så pynter det ikke ligefrem i vores beboelseskvartere og på villavejene. Det hele kunne løses med robotter – som i andre lande – fra centralt hold.

DALLE 3, Lad robotterne sortere affaldet

»Det er både billigere og bedre for miljøet at få robotterne til at gøre det,« siger professor (Henrik Wenzel : Frustreret professor: Lad robotter sortere plastikaffaldet for os | BT Samfund – www.bt.dk )

Affaldsortering hjemme hos folk koster ret præcist den samme mængde tid, som man nu skal arbejde på store bededag.

“Cirka halvdelen bruger mindst fem minutter.” om dagen på at sortere affald. Kæmpe spild af tid når robotter kan gøre det for os.”

Det her startede sikkert, med en dybt venstreorienteret Københavnsk miljøborgmester, som en gang syntes, at virtue-signalling og flagellantisme var vigtigere end faktiske klima- og miljøeffekter. Man ser handlekraftig ud, mens man løber den stil gale retning. Argumentet om at opdrage på voksne mennesker finder jeg voldsomt patroniserende, og jeg er sikker på det har den omvendte effekt.

Det lovede besparelser fra den aftale LA er med i udebliver fortsat. Dyrere og dårligere lyder klassisk kommunalt, men det lyder ikke som noget danskerne kan være tjent med.

Lad os nu få maskiner og automatisering til at klare al arbejde for os!

Del på de sociale medier

7 Comments

  1. Peter Krogsten

    Her hvor jeg bor, havde vi et system baseret på en plastbeholder med en papirpose. Den blev så skiftet ud med en beholder i træ og galvaniseret jern med en papirpose i for at alle skulle have samme system, vores fra fra før kommunesammelægningen, og det er jo et udmærket argument. Systemet var baseret på papirposer, galvaniseret jern, trykimprægneret træ og dieselolie. Så gik der woke i det.
    Nu skulle biologisk affald sorteres fra, og alle fik en ny 2.delt beholder i tyndt plast, der flækker efter et års tid. Kommunen kommer også med et par ruller poser en gang imellem, en ny kommunal kerneydelse, for det nye sorteringsanlæg kan ikke håndtere skrald i genbrugsposer, brugte indkøbsposer og lignendene, men kun bestemte poser af nyt plast. Skraldebilerne skulle bygges om, så de kunne håndtere den beholdere med 2 rum, og det samme gjaldt modtageanlæggene. Tømningsfrekvensen blev ændret fra hver uge til hver 14’dag, men prisen faldt ikke tilsvarende, og hvis tømningen er en helligdag, kan affaldet stå og stinke en måned.
    Vi blev forsikret at det hele blev finansieres ved salg af den biogas det udskilte biologiske affald kunne producere. Det har vi ikke hørt meget om siden.
    Haveaffald, pap og den slags kører vi jævnligt på lossepladsen, som euforisk betegnes genbrugsplads, 10 kilometer væk. Kommunen havde for mange år tilbage sat formuldningsbeholdere op på alle grunde med have. Vi kunne ikke få vores til at virke trods ihærdige forsøg. Den bestod af en solid beholder af tykt plast, og en solid bund af galvaniseret jern. begge dele i fin stand. Jeg rensede den pænt af, og læssede det på traileren, og kørte den på genbrugspladsen med den skønne tanke at den nu fik et nyt godt hjem. Det gjorde den ikke. Jeg spurgte hvor jeg skulle stille den, og fik at vide at den fejlfri beholder skulle i ‘stort plast’, og den fejlfri bund i ‘jern’. Derfor ikke genbrugsplads, men losseplads.
    Min egne helt uvidenskabelige undersøgelse viser at tæt på 100% af vores affald er emballage, og 90% af det er plastic, meget af de fejler ikke andet end at beholderen er tom.
    Biologisk affald? Næsten ingen ting, for vi køber ikke mere end vi spiser, og vi kan lave mad uden spild. Måske 1 kg en gang imellem.

  2. Robotter kan meget, men hvis en plasticbeholder først er blevet tilsølet med brun sovs og fiskehoveder, kan den ikke “afsøles” af en robot og blive brugt til genanvendelse.
    Sortering i husholdningerne kan diskuteres, men et minimum må være at det “våde” og fordærvelige affald ikke blandes med det “tørre”. Det tørre affald kan sorteres effektivt af robotter, og det våde kan bruges på forskellig vis.
    Frølunds forslag ville føre til anarki i affaldsbehandlingen.

  3. Hans Peder From

    https://www.tv2ostjylland.dk/syddjurs/konfronterede-heunicke-paa-gaden-nu-er-mand-sigtet-for-aereskraenkelser

    Jeg forstår jo godt at det føles tryggere at fastholde troen på at politikerne “blot” er dumme og inkompetente. Det giver bare ingen mening. Selv om sandheden er skræmmende, er det på høje tid at vi finder modet til at forholde os til den.

  4. Politikere, der gerne vil være “foregangspersoner” – helst for hele verden – er nutidens svøbe. På den forsvarsløse danske befolknings vegne.

  5. Michael Johansen

    Nu er det jo også vores skyld at klimaet er ved at kollapse, så vi skal jo derfor også GØRE noget og mærke det hver eneste dag.
    Men ja, det der kommer ud af vore politikere m.h.t. den grønne afvikling, undskyld omstilling, er lige til en moderne molbohistoriebog.

  6. Erling Petersen

    Hvorfor sortering?

    Jeg husker, at snakken om kildesortering begyndte før klimahysteriet. Nogle planøkonomer havde regnet ud, at der kunne spares en masse penge ved at sortere husholdningsaffald. Det blev så diskuteret. Nogle grupper forlangte så, at skulle det gennemføres, så skulle husholdningerne også have en del af besparelsen. Det var der så enig om. Nu har virkeligheden så vist os, at der ikke er nogen besparelse, men en kæmpe regning som skal betales af husholdningerne. Når fortællingen om besparelser ikke kan bruges, så forsøger man med klimaet. Men når det indsamlede affald ikke genanvendes, og vi medregner, at der nu skal køre fire lastbiler i stedet for en, så er klimagevinsten mere end tvivlsom. Hvis der var penge i at indsamle affald, så var der private firmaer, der ville gøre den, og sortere med robotter. Og lad os andre så slippe for bøvlet.

  7. Mikael Thau

    Bred politisk aftale sikrer grøn affaldssektor i 2030 blev vedtaget i det danske folketing i 2020. Den daværende ansvarlige minister på området var Dan Jørgensen, som vanen tro omtalte det danske initiativ som afgørende for Danmarks vej til nettonul og bæredygtighed ved genanvendelse af affald.

    Jf. gårsdagens kommentarspor har flere peget på Dan’s næste rolle som energi- og boligkommissær. Dan Jørgensen får nu en rolle med magt i EU. Nu har vi så tilbage at se hvad han så vil og kan bruge den til.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*