Energipolitik, Klimarealisme i medierne

Privat elværk

Robert Bryce har på sin substack-blog et opslag om, hvad man som privatperson kan gøre, når den grønne omstilling rammer og for alvor begynder at forårsage strømafbrydelser. Bryce bor i Texas og har her oplevet ikke færre end tre blackouts i løbet af de seneste 12 måneder, og hver afbrydelse varede mere end 8 timer. Så er det, at det begynder at blive mindre sjovt.

Bryce har taget konsekvensen og brugt 15.000 dollars på en gasfyret nødgenerator, på hele 22 kW. Den vil starte op automatisk i tilfælde af strømsvigt. Alting er lidt større i USA, her i Danmark kunne de fleste af os nok nøjes med en noget mindre model, selv hvis vi har varmepumpe til opvarmningen.

Robert Bryces nye generator

I Danmark har vi indtil nu været forskånet for større strømafbrydelser, men i USA er situationen blevet betydeligt værre siden år 2000, som det fremgår af fig. 1. Her er vist det årlige antal større afbrydelser og fra ca. 25 årlige hændelser omkring år 2000 er man nu oppe på over 350.

Fig. 1: Det årlige antal af større strømsvigt i det amerikanske elnet i perioden 2000-2023. Antallet af strømsvigt er steget med 11,6 gange i perioden.

Bryce nævner tre hovedårsager til denne beklagelige udvikling. Den vigtigste er den voldsomme satsning på upålidelig elektricitet fra sol og vind. Her er netop Texas en af de førende stater, og det har givet voldsomme ubalancer i forsyningen. Bryce påpeger, at hvis vi skal tro på klima-alarmisternes spådomme om mere ekstremt vejr, så virker det jo lidt underligt at basere vores elforsyning netop på vejret.

Den anden hovedårsag er hastværket med at udfase både kerne- og kulkraft. Især sidstnævnte er jo bl.a. i den amerikanske miljøstyrelse EPA’s søgelys, hvor det af hensyn til CO2-udledningerne ikke kan gå stærkt nok med at få lukket kulkraftværkerne – også selvom der ikke er nogen pålidelige kilder til at afløse dem.

Den tredje årsag er ifølge Bryce hele ideen med at elektricitet skal være en ”vare”, der handles og prissættes på børser eller lignende. Det er et punkt, vi kan nikke genkendende til her i Europa, med daglige groteske udsving i elprisen fra time til time.

En følge af denne markedsløsning er, at ingen rigtigt føler sig ansvarlig for at sikre en stabil elforsyning rundt omkring i USA. Her i Danmark skal vi prise os lykkelige over at have Energinet, der tager opgaven meget alvorlig og kæmper som løver for at opretholde en stabil forsyning mod stadigt forringede odds i takt med, at der tilkobles mere og mere sol og vind til nettet, her i Danmark og i nabolandene. Det ender galt.

Man kan her til sidst tilføje to ting. Vi må forvente at elnettet i den nærmeste fremtid bliver ramt af et større forbrug. I mindre omfang er det en følge af behovet for opladning af elbiler og til drift af varmepumper. Men en virkelig alvorlig faktor er alle de nye datacentre, der dukker op over det hele. De har et gigantisk forbrug af elektricitet, og den skal være 100% stabil. Ikke noget med svingende sol og vind her. Det er faktisk en alvorlig trussel mod USA’s (og vores?) elforsyning i de kommende år.

Robert Bryce nævner, at hans generator afventer opkobling til den lokale gasforsyning. Man kan godt undre sig over, at han vælger den løsning, fordi så er han fortsat afhængig af et centralt netværk, der jo også kan svigte. Det store strømsvigt i Texas i 2021 var netop til dels fremkaldt af svigtende gasforsyninger til kraftværkerne pga. kulden. Undertegnede havde nok valgt en dieselgenerator i stedet, og så installeret en passende tank. Så var man helt uafhængig af både myndigheder og lokale netværksejere underlagt diverse tvangstanker om grøn omstilling.

Del på de sociale medier

7 Comments

  1. Hugh Sharman

    Good for the Great Robert Bryce!
    😂 😂 😂

  2. Ole ørsted

    I Danmark har vi været “røv-forkælede” med udveksling af strømmen mellem vores nabolande, tidligere 3, nu mere 5. Fint med tilskud fra sol og vind, men det er en ekstrem udfordring for vores sarte el-net der hele tiden SKAL være i balance. Flere solcelleparker er mere investeringsobjekter end samfundsnyttige energikilder, men det er jo den CO2-forskrækkede regering i en nøddeskal. Hvis private husstande med solceller på taget i højere grad selv brugte strømmen via batteripakker, ville det være en forbedring for vores el-net der ikke er baseret på at sende strømmen den anden vej. I lande som USA og Australien er det ved at blive et krav på nye anlæg, ellers bryder nettet sammen. I det høje Nord er strømmen i perioder gratis, ligesom borgerne kan blive bedt om at forbruge på specifikke tidspunkter. Så nej, ikke egne generatorer, men egne batteripakker, også selv om du ikke har solceller. Køb billig strøm om natten og fyr løs om dagen, ikke mindst i kogezonen.

  3. https://www.vordingborgbibliotekerne.dk/vordingborg-bibliotek/arrangementer/debat-foredrag/kriseparat-klar-dig-selv-i-3-dogn
    Inspireret af ovenstående arrangement overvejer vi at købe en diesel generator, vores genbo har allerede gjort det!

  4. Lars Lundsdal

    Er det i det hele taget lovligt herhjemme at installere en passende størrelse dieselgenerator med en dertil passende “rummelig” tank?

    • Hans Henrik Hansen

      “Er det i det hele taget lovligt herhjemme at installere en passende størrelse dieselgenerator med…”

      – samt at forbinde den til ejendommens ‘almindelige’ el-indgang? Mon ikke der (som minimum) kræves en separat eltavle??

      • Hvis det udvikler sig, vil “samfundet” kræve beskatning af ‘værdi af egen elproduktion’ med heraf følgende regnskabs- og rapporteringskrav, og årlige besøg af kontrol- og sikkerhedsmyndighed, selvfølgelig brugerbetalt.
        “Det er jo ikke det vilde Vesten’.

        • Karin Egede

          Dieselgenerator i eventuel krigstid er vel ikke så fornuftigt, hvis alt lukker ned…..så hellere solceller med batteri!?!?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*