Klimapolitik, Klimarealisme i medierne

Uanstændigt at gøre landbruget til syndebuk

Agerskovgruppen er en forening af landmænd i Sønderjylland, som har til formål at fremme landbrugserhvervets generelle rammevilkår. Den er kendt for at udtale sig mere bramfrit om landbrug, klima og miljø, end L&F på Axelborg. Repræsentanter for gruppen blev interviewet i forrige uges udgave af Weekendavisen: Tomme traktortrusler (Bag betalingsmur)

Her er en pressemeddelelse fra Agerskovgruppen. (Som debatindlæg udtrykker det skribentens holdning):

DALLE 3, Agerskovgruppen kritiserer den grønne trepart

Har den grønne treparts forslag overhovedet noget effekt på CO2-udledningerne, og vil de foreslåede tiltag overhovedet kunne dokumenteres som løsninger på klima- og miljøproblemer? Vil nogen nogensinde kunne dokumentere den effekt, de danske tiltag overfor landbruget i Danmark har på den globale opvarmning.

Vi tvivler. Urørt skov og tilplantning med 250.000 hektar ny skov på arealer, hvor landbrugsafgrøder tidligere gav sit store bidrag til fødevareforsyningen, bliver nu til et langt lavere CO2-optag i mange årtier frem. Og for de, der har hede drømme om, at skov nedsætter næringsstofudvaskningen fra arealerne, må vi med videnskabelig dokumentation fra for eksempel Suserup Skov på Sjælland, desværre fortælle, at det ikke bringer lavere udvaskning end ved moderne konventionel planteproduktion.

Vi kan lige så godt erkende det. Det er lykkes et politisk flertal at gøre et lille mindretal – landbruget – til syndebuk for de seneste årtiers voldsomme vækst og forbrug af ressourcer. I stedet for at nedbremse danskernes eksorbitante overtræk på jordens ressourcer med sine mange flyveture, indkøb af ligegyldige kinesisk-producerede brug-og-smid-væk produkter, har man fået markedsført ideen om, at lykken er gjort, når dansk landbrug er nedlagt og kornmarkerne plantet til med skov. Bare man lukker landbruget, accepterer at vi ikke behøver at være selvforsynende med fødevarer, og i stedet lader dansk velfærd finansieres af danskproducerede computerspil, tv-serier, fedmemedicin, plasticlegetøj og handel med modetøj.

Væk med den ukrænkelige ejendomsret og den fri næringsret, vi hyldede så meget i den 175 år gamle grundlov, vi har fejret. Vi har lige nedlagt et nærtbeslægtet erhverv, minkerhvervet, og ingen kan vel fortænke os landmænd i at føle, vi nu bliver de næste. Denne gang ganske vist med en langsom kvælning.

Nu står vi på sidelinjen som landets mest udskældte befolkningsgruppe og oplever, at ingen gider gøre noget ved klimaet og miljøet, fordi man mener, afskaffelsen af ejendomsretten, selvejerbonden og en dansk landbrugsproduktion er den bedste måde at redde menneskeheden. I stedet for at lukke klodens mest velfungerende og ressourceøkonomiske fødevareproduktion, så vi landmænd gerne, der blev styr på byernes utætte kloakker, rensningsanlæggenes udledninger, Cheminova, og naturligvis det umådeholdne overforbrug af unødvendige og klimaskadelige luksusprodukter.

Den grønne treparts anbefalinger hjælper ikke mere på klimaproblemerne end det, vi alligevel er i færd med. Den grønne omstilling har vi skam arbejdet med i årevis og er allerede nået langt gennem faglighed og ressourcebevidsthed.

At plante skov på 250.000 hektar god landbrugsjord kan sikkert være sjovt nok, men det redder hverken klimaet eller havmiljøet

Treparten er nu heller ikke mere sikker i sin sag end, at de tager forbehold for, at aftalen lever op til de EU-retlige forpligtelser – og det gør den efter vores vurdering ikke, når treenighedens faglige argumenter skal trykprøves

Yderligere oplysninger: Formand for Agerskovgruppen, Jens Peter Aggesen, tlf. 40176265

Del på de sociale medier

6 Comments

  1. Paul Sehstedt

    Trepartsforliget flytter miljøpåvirkningerne fra Danmark til bl.a. Argentina og Brasilien, idet danske landmænd skal importere sojabønner fra de sydamerikanske landbrug for at kompensere for det produktionstab, forliget medfører.
    De sydamerikanske miljøskader kan danskerne sådan set være ligeglade med og vi bør fokusere på vort eget miljø, således at landbrugets påvirkning minimeres. Danmark har brugt milliarder af kroner på forebyggelse af klimaforandringen, men havde vi brugt beløbet på, at forske i og nedbringe landbrugets udledninger uden at kastrere erhvervet, havde trepartsforliget været overflødigt.

  2. Erik Ravn

    Jeg tror vi skal adskille klima og miljø, selvom det ofte er de samme typer der befolker begge debatter. Klimasagen er fyldt med fupmagere og alarmister på meget usikker grund. Mht. miljøet er de fleste vist enige om at gammeldags forurening i form af affald og diverse udledninger, er en skidt ting.
    Jeg mener ikke, at have set analyser, der viser at store mængder kvælstof ikke er skadeligt for havmiljøet. Inde i de danske tærskelfjorde, kan den næsten kun komme fra dansk landbrug. Overløb fra rensningsanlæg er vist forholdsvist sjældent. For min skyld, kan landbruget få lov til, at udlede alt den CO2 det kræver, at lave fødevarer, hvis det så kunne skære ned på den gødning der ender i havet.

    • Karl Iver Dahl-Madsen

      Det er jeg enig i, men PM fra Agerskov handler meget om klima, og jeg synes ikke at jeg ville fjerne noget fra den

  3. Hans Peder From

    Jeg har lige sendt dette til Politiken. Om de bringer det er nok tvivlsomt.

    Hvis moral er godt?
    Må dobbeltmoral være dobbelt så godt! Kastrup Lufthavn satte i juli ny rekord med næsten 3,2 millioner passagerer. Som ikke alle har været danskere, men dog langt de fleste. Mange af de samme danskere som tror så stærkt på klimaforandringer forårsaget af menneskelige udledninger af CO2, at de mener det nødvendigt at reducere landbruget væsentligt, mener samtidigt at deres eget behov for sol og sommer, er en tilstrækkelig begrundelse for en CO2 udledende flyvetur. Jesus Kristus er nok ikke så populær som han har været, men han sagde faktisk mange kloge ting. Blandt andet bremsede han en pøbel fra at stene en kvinde, ved at kræve at den der kastede den første sten selv skulle være uden skyld. Når man vælger at udlede CO2 ved at flyve på ferie, bør man erkende at man ikke er moralsk berettiget til at kritisere CO2 udledninger relateret til produktion af fødevarer.

  4. Michael Rasmussen

    Nemlig.
    Fuldstændig rigtigt, men det ændrer intet at sige det.
    Politikerne – folkets tjenere, er nemlig
    fuldstændig ligeglade, bare de får indført nogle flere skatter og afgifter så de kan få udplyndret og gjort Verdens mest skattebelastede folk endnu fattigere, præcis ligesom en vis herre fra Liberal Alliance for nylig argumenterede for.
    Ligemeget med klima og miljø.
    Det er kun en undskyldning for deres evige overgreb mod os alle.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*