Havstigninger, Klimarealisme i medierne

Endnu en klimamyte afmonteres

Atollerne i Stillehavet vokser mere, end havene stiger

Det har været en af klima-alarmismens store numre, at når isen smelter ved polerne på grund af den globale opvarmning, så vil en række atoller (flade øer) i Stillehavet blive oversvømmet og forsvinde.

Typisk atol

En forskergruppe, bestående af Andrew Holdaway og Murray Ford fra University of Auckland, New Zealand og Susan Owen fra Simon Fraser University i Canada, satte sig for at finde ud af, hvad der faktisk er sket med 221 atoller i Stillehavet og Det Indiske Ocean i perioden fra 2000 til 2017.

Og resultatet er interessant: Faktisk dækker de 221 atoller i 2017 nu et område, der er 61,74 kvadratkilometer større end de gjorde i 2000.  Det er en stigning på 6,1 procent – fra 1007,60 kvadratkilometer til 1069,35.

Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Anthropocene under titlen Global-scale changes in the area of atoll islands during the 21st century  (”Globale ændringer i atollernes arealer i det 21- århundrede”).

Undersøgelsen gør opmærksom på, at de øgede arealer først og fremmest er kommet til på Maldiverne i Det indiske Ocean og på en række øer i Det Sydkinesiske Hav.  Her har indbyggerne selv bygget øerne større – på Maldiverne for at give plads til hoteller og andre turistfaciliteter, og i Det Sydkinesiske Hav har den kinesiske flåde udbygget atoller, så de kan bruges som flådebaser.

Men ca. 10 procent af land-øgningen kan ikke forklares via indbyggernes bestræbelser.  Forfatterne henviser til tidligere studier, som viser, at atollerne ofte vokser ved, at sediment fra omliggende koralrev føres ind på øerne og langsomt bygger dem op (Duvat 2019).

Forfatterne skriver direkte i studiet:

På trods af den bredt fremførte påstand om, at atollerne aktivt nedbrydes, er der ikke meget videnskabeligt grundlag til støtte for den slags generaliserede udsagn. Der er ingen data, der viser vidt udbredt kontinuerlig nedbrydning af atoller i sammenhæng med de nuværende havstigninger. Tværtimod, forskning har vist, at øerne har klaret sig og i mange tilfælde vokset i størrelse siden midten af det 20. århundrede.

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

3 Comments

 1. Carsten Jensen

  Nå, så har vi da knapt 2 år mere at leve i… Jubiii !!

 2. Frederik Jørgensen

  “På trods af den bredt fremførte påstand om, at atollerne aktivt nedbrydes,”

  Hvem har fremført det – bredt ligefrem?

  Har bekymringen ikke gået på havstigninger? – og er det ikke stadig en reel bekymring i fremtiden:

  https://oceanservice.noaa.gov/hazards/sealevelrise/sealevelrise-tech-report.html

  • Steen Bertelsen

   Der har altid været Dommedags Profetier!
   Jeg har en aftale med The Moral Majority, Jehovas Vidner og alle de andre metodister om at jorden går under
   d. 27. november 2024.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*