Debatindlæg, Klimapolitik

Grønt hærværk

Placering af vindmølleparker i skove kræver, at store dele af skoven hugges ned. Det er ikke noget, som vi har set i Danmark bortset fra testcentret i Østerild. I udlandet, i lande med store skovarealer, er det almindeligt.

Danmark er også med til at reducere skovarealet ude rundt omkring i verden. Biobrændsel fyres af i danske kraftværker, fordi man påstår, at biobrændsel er CO2-neutralt. For at forsyne danske kraftværker med biobrændsel hugges skovarealer ned så langt væk som i USA og Canada.

Træer og skove opsuger CO2 og lagrer det i mange år. Hertil kommer, at ny forskning viser, at skove har betydning for dannelsen af lavthængende skyer, som giver et køligere klima.

Vindanlæg i skove ødelægger skovens økosystem og er et angreb på naturen.

I Norge, Sverige og Tyskland har denne udvikling ført til store folkelige protester, som har medført en annullering af planlagte vindmølleparker.

I Tyskland har protesterne været så kraftige, at man skal 20 år tilbage i tiden for at finde et lige så lavt antal af nye anlæg som i 2021.

I Danmark har vi også set borgerprotester mod nye vindmølleparker eller solcelleanlæg. Protesterne har forhindret eller modereret planlagte anlæg men langtfra altid.

Borgernes protester er forståelige, fordi naboer til vindmølleparker eller solcelleanlæg får forringet livskvalitet.

Det vil i fremtiden blive sværere for borgerne at få indflydelse. Partier i Folketinget vil reducere borgerindflydelse og lokalt selvstyre i forbindelse med etablering af vindmølleparker og solcelleanlæg. Det fremgår af en artikel i Information: “Partier og erhvervsorganisationer vil have klima indskrevet i forældet lov.”

Borgerindflydelse og lokaldemokrati er åbenbart i vore moderne tider forældet.

Klima er ikke nævnt i den nuværende planlov. Det vil både røde og blå partier samt erhvervsorganisationer have rettet op på. 

“Vi vil have klima skrevet ind i planloven som en national interesse på lige fod med andre nationale interesser” siger Heidi Bang, som er boligordfører for Venstre.

SF og Enhedslisten vil også have en ny grøn planlov. Det er uklart om andre partier i Folketinget er enige med Venstre, SF og Enhedslisten.

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*