Debatindlæg

Overtro eller uvidenhed

Solpletter og kornpriser

Mange tror, at Futures er et nyt smart system for handel. Det er det ikke. Det har været brugt i mange hundrede år. F.eks. har man handlet korn, som endnu ikke var sået, men som skulle leveres det efterfølgende efterår. Der var naturligvis mange forhold, som havde betydning for fastsættelse af prisen. Et af dem var antallet af solpletter på det tidspunkt, hvor kontrakten blev indgået. Man havde erfaring for, at hvis der var mange solpletter, så ville markedsprisen på leveringstidspunktet året efter være lavere, end hvis der var få solpletter. Siden begyndelsen af 1600-tallet har man ført logbøger over det daglige antal af solpletter.

Solpletter. Foto: NASA

Da man ikke havde nogen videnskabelig forklaring på sammenhænget mellem solpletter og markedsprisen på korn, fik solpletterne mindre og mindre betydning for kontraktprisen efterhånden som oplysningstiden, med sit krav om videnskabelige forklaringer på alt, bredte sig. Man anså det nu for at være en gammel overtro, der ikke blev taget alvorligt længere. Men måske var det ikke overtro men uvidenhed.

I dag ved vi, at flere solpletter betyder, at solens magnetfelt er stærkere. Derfor kommer der mindre kosmisk stråling med til jorden, og derfor færre skyer og varmere vejr. Det har professor Henrik Svensmark lært os, og jeg har skrevet om det tidligere. Så bliver høstudbyttet større og prisen lavere. Omvendt når der er få solpletter. Så bliver der mere kosmisk stråling, flere skyer, koldere vejr, mindre udbytte og højere markedspris. Så der er en videnskabelig forklaring.  Vi kendte den bare ikke. Derfor kaldte vi det overtro.

Tal med dine blomster

Et gammelt husråd fortæller, at hvis man vil have sine stueplanter til at gro, så skal man tale med dem. Det bliver der grinet meget af i dag. Men måske er der en videnskabelig forklaring. Vi ved at den optimale CO2-koncentration i væksthuse er 900-1200 ppm. Da atmosfærens indhold kun er ca. 400 ppm, er det normalt, at gartnerierne afbrænder naturgas inden i væksthusene for at forøge koncentrationen af CO2.

I en moderne bolig med passende luftskifte er koncentrationen betragteligt under det optimale for planterne. Men koncentrationen i menneskers udåndingsluft er normalt 30-40.000 ppm. Så hvis man nogle gange i løbet af dagen tager en lille sludder med sine stueplanter, så får de derved en hårdt tiltrængt dosis CO2 – og gror bedre. Ovenstående er naturligvis en ret så uvidenskabeligt fortælling, men lyder vel ikke helt usandsynlig. Så måske er det ikke overtro men uvidenhed.

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*