Energipolitik, Klimarealisme i medierne

Omstilling til vedvarende?

Det amerikanske energi-informations-kontor (Energy Information Agency) offentliggør hvert år en fremskrivning af Verdens energiforsyning med fordeling på de forskellige kilder. I 2020 forudså man stadigvæk, at vedvarende energi ville blive den største kilde i 2050, se fig. 1.

Fig. 1: EIA’s energifremskrivning fra 2020

Vedvarende energi ville være den største kilde, men kun akkurat, og i perioden fra nu og frem til 2050 ville både gas- og olieforbruget stige væsentligt, mens kul ville holde sig på nogenlunde samme niveau. Det betyder jo således, at udledningen af CO2 fra fossile brændstoffer slet ikke forventedes at falde frem mod 2050.

Nu er der så kommet en ny fremskrivning, dækkende fra 2020 og fremefter, se fig. 2. Her er vedvarende energi ikke øverst mere i 2050, den er overhalet af olie og andre flydende brændsler (inkl. en sjat biobrændstoffer). Af figuren fremgår det, at vedvarende energikilder til den tid vil dække godt 25 % af det samlede forbrug, mens fossile brændsler tegner sig for ca. 70 % og kernekraft resten.

Fig. 2: EIA’s energifremskrivning fra 2021

EIA lægger således ikke skjul på, at udviklingen vil medføre en stigning i CO2-udledningen, så langt øjet rækker. Så det går vist ikke den rigtige vej med den grønne omstilling, der er i hvert fald langt til målet om nul udledninger!

https://wattsupwiththat.com/2021/10/06/eia-renewables-no-longer-expected-to-be-1-by-2050/

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

3 Comments

 1. Søren Hansen

  Til Claus Nielsen:
  Vi kan ikke i fremtiden satse på, at nabolandene leverer strøm til os, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser. Alle nabolandene satser også hårdt på sol og vind. Det er nat samtidigt i hele Europa, og vinden er også meget ens over f.eks. hele Nordeuropa. Enten blæser det godt, og så har vi alle sammen for meget strøm, eller også er der for lidt vind, og så har vi alle underskud på én gang, og ingen kan hjælpe de andre. Mht. omkostningerne kan jeg henvise til disse to artikler:
  https://klimarealisme.dk/2021/07/10/lcoe-er-sol-og-vind-billigst/
  https://klimarealisme.dk/2021/07/17/sol-og-vind-mere-om-lcoe/

 2. claus nielsen

  Til Allan Gorm Larsen
  Det kommer næppe til strømafbrydelser – idet Danmark har virkelig gode samarbejdsforbindelser.
  Jeg savner mere en korrekt omkostningsvurdering af vindmøller/solceller, som stiller krav til andre produktionsanlæg/import, når det er vindstille og overskyet.

 3. Allan Gorm Larsen.

  Jeg deltog så sent som i går i et vælgermøde hvor jeg bl.a. kom ind på vedvarende energi (kernekraft, thorium). Sjovt nok var de borgerlige “positivt” indstillet, MEN, det kunne absolut ikke komme på tale i øjeblikket.
  Det undrer mig en del, når vi tænker på, at vindmøller kun snurrer, når der er vind, og solceller kun virker, når solen skinner.
  Det jeg kan frygte, hvis vi ikke snart tager kernekraft i ed, er at vi om få år kan risikere daglige afbrydelser i strømforsyningen.
  Hvornår indser de toneangivende denne risiko? Jeg undres.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*