Klimarealisme i medierne, Modeller

Klimaet i år 2500

Hvis man ikke synes, at udsigterne for 2030, 2050 eller endda 2100 er slemme nok, kan man jo sætte sine klimamodeller til at regne på situationen om knap 500 år, nærmere bestemt år 2500. Det svarer lidt til, at man i år 1500, den gang Martin Luther levede, satte sig for at gætte på, hvordan Verden ville se ud i dag.

I artiklen her har man kørt en klimamodel videre efter år 2100 med tre af IPCC’s scenarier, det ”gode” RCP2.6, hvor man har bygget en masse vindmøller, og så to ”mellem”-scenarier RCP4.5 og RCP6.0. Sjovt nok har man for en gangs skyld undladt det grimme ”business as usual” scenarie RCP8.5. Men de to ”mellem”-scenarier er også slemme nok, det værste, RCP6.0, forudser en temperatur i år 2500, der er næsten 5 grader højere end gennemsnittet de sidste 20 år, dvs. ca. 6 grader højere end den ”førindustrielle temperatur”, se fig. 1. RCP4.5 ligger godt en grad lavere.

Fig. 1: Temperaturudviklingen frem til år 2500 for 3 af IPCC’s klimascenarier

Og hvordan ser Verden så ud ifølge de to scenarier? Området omkring Ækvator er blevet alt for varmt og tørret helt ud, det gælder f.eks. Amazon-regnskoven, der vil være stort set uden planter. Længere nordpå er der mere frugtbart, men området egnet til landbrug vil være mindre end i dag. Varmen vil være alt for slem for folk, der bor omkring Ækvator, og de bliver måske tvunget helt væk.

Havet vil fortsætte med at stige, formentligt til katastrofale højder.

Forfatterne til artiklen har så valgt at illustrere udviklingen ved hjælp af tre sæt billeder, der viser det samme område i hhv. år 1500, år 2020 og år 2500, sidstnævnte baseret på RCP6.0, med en let avanceret teknologi. Fig. 2 viser regnskoven i Amazonområdet, der i år 2500 er tørret helt ud.

Fig. 2: Amazonas: 1500: Regnskov med indfødt landsby. 2020: Regnskov med vej og huse. 2500: Stort set øde, uden vegetation og med spredte huse.

Fig. 3 viser Midtvesten i USA, der i år 2500 er blevet næsten helt tropisk.

Fig. 3: Midtvesten i USA. År 1500: Åbne områder med spredt dyrkning af majs. 2020: Intensiv dyrkning af korn.  2500: Tropisk bevoksning, dyrkning af bl.a. oliepalmer.

Og endeligt viser fig. 4 situationen i Indien, hvor luften af én eller anden uransagelig grund ligefrem kræver, at man har beskyttelsesdragt på.

Fig. 4: Indien: 1500: Lokalt landsbyliv, med dyrkning af ris og glade mennesker og dyr. 2020: Kombination af traditionel dyrkning og moderne infrastruktur (en vejbro). 2500: Moderne automatiseret dyrkning og meget få mennesker, da de ikke kan overleve uden beskyttelsesdragt.

Artiklens konklusion er selvfølgeligt, at vi hurtigst muligt må se at få bygget alle de vindmøller og solceller, så vi kan holde os til de trygge temperaturer, vi har i dag.

Det er en dybt meningsløs øvelse af mange grunde. For det første er det helt illusorisk at tro, at en klimamodel, som har svært ved at forudse temperaturerne 20 år frem i tiden, skulle kunne sige noget som helst fornuftigt om, hvordan temperaturen vil være om 500 år. Til den tid har vi måske fået en ny istid?

Klimamodellerne har det generelt svært ved det faktum, at en varmere jord sjældent betyder væsentligt højere temperaturer i troperne, dvs. omkring Ækvator. Der er ikke noget, der tyder på, at disse områder på noget tidspunkt blev så varme i fortiden, at der slet ikke kunne gro planter eller være liv. Tropernes temperaturer er meget stabile, hvorimod det i varmere perioder har været længere nordpå og sydpå, at der har været højere temperaturer, og i virkeligheden har den største stigning i temperaturen været tæt på polerne. Det har i fortiden givet isfrit hav i Arktis og omkring Antarktis, mens mange områder væk fra polerne har været lunere og mere frugtbare end i dag.

Så artiklen her må vist henregnes til beskæftigelsesterapi for klimaforskere og et bevidst forsøg på at puste til klimafrygten.

https://theconversation.com/our-climate-projections-for-2500-show-an-earth-that-is-alien-to-humans-167744?utm_medium=amptwitter&utm_source=twitter

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

One Comment

 1. Hans Henrik Hansen

  Årstidens menu?
  Når jeg – her sidst på efteråret – hører om den slags artikler, tænker jeg uvilkårligt:
  “Forskræp til COPxx!” (hvor aktuelt xx = 26).

  Og kilden (‘the Conversation’) giver iøvrigt mindelser om dette:

  https://klimarealisme.dk/2019/10/12/leder-derfor-holder-vi-debatten-aaben-for-klimaskeptikerne/

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*