Debatindlæg

Rekordernes tid

Dette er et debatindlæg på Klimarealisme. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning

Af Erik Morsing

DR TV Avisen havde den 30. Nov. endnu et indslag, hvor afvigelser fra vejr-normalen blev tilskrevet klimaændringer på den sædvanlige lidt subtile måde, hvor man sidder tilbage med følelsen af et personligt ansvar overfor, at en tyve år gammel nedbørsrekord måske står for fald.

Man tænker tilbage på årets talrige indslag fra DR om smeltende gletsjere, ildebrande i regnskoven og i Californien, oversvømmelser i Venedig og regnvejrsdepoter i Indien, der var ved at løbe tør for vand. Det ene sted var der for meget vand og det andet sted for lidt. Alt sammen vrøvl og sludder, der intet har at gøre med menneskeskabte klimaforandringer, men som ikke desto mindre skal give os lige netop dét indtryk. Nogle gange mere udtalt end andre.

Her til aften var det et offer for det danske vejrlig – en jysk landmand med udsigt til en mislykket høst på grund af for meget vand fra oven – der redegjorde for sin personlige teori om, at det nok har noget at gøre med klimaet.

Det er efterhånden en uoverkommelig opgave at perspektivere DR’s journalistisk om vejr og klima, men en artikel fra Politiken – af alle medier – fra 1954 hjælper da lidt på det.

Når jeg er en smule sarkastisk overfor Politiken, så skyldes det, at jeg – en trofast abonnent gennem adskillige år – tidligere i år måtte opsige mit abonnement. På trods af at jeg fik ros af en læge for mit blodtryk, da jeg fik det målt for et års tids siden efter at have påkørt et træ under et motorløb med så tilpas høj hastighed, at sikkerhedsselen brækkede mit kraveben, så er Politikens dækning af klimaet alligevel mere, end jeg tør tiltro mit helbred.

Dengang var 1954 det næstvådeste år, der nogensinde var målt i Danmark. I modsætning til i dag, så var avisens vinkling på regnvejret dengang, at det var betydelig værre mange andre steder på Jorden. Ja, nogen steder kom der helt op til 30 gange mere vand fra oven. Og vi behøver faktisk ikke tage meget længere end til Norge, hvor de får dobbelt så meget vand om året som os, berettede Politiken.

Avisen kunne også trøste læserne med, at nok er høsten på markerne regnet væk, ”men så er der jo noget at pløje ned i jorden som næring til næste års høst”. Og den meget vand har medført, at skovene og træerne har tillagt i vækst og ”frugtrigdommen går ud over alle grænser og en insektplage er blevet kvalt.” Jo, det var sandelig ja-hatten, der var på hovedet hos Politiken dengang.

Også dengang var den gal med grundvandet. Det var der nemlig for lidt af tidligere den sommer i 1954, men det blev der jo nu rådet bod på – i hvert fald om tre måneders tid, for så lang tid er regnvand åbenbart om at nå ned og blande sig med grundvandet. Ja, dengang lærte man noget af at læse avis. I modsætning til i dag, hvor man blot får skræmmehistorier om klimaet serveret som fakta af de samme 2-3 kilder, en 16 år svensk pige og en landmand, der naturligt nok er utilfreds med, at han får ekstra omkostninger til at så igen til foråret.

Synes i øvrigt ikke det er mange år siden, hvor den også var galt med grundvandet, men så hørte jeg for nogle måneder siden et radioindslag om, at nu stod grundvandsspejlet igen meget højere end normalt. Og sådan går det op og ned.

1954 var som nævnt det næstvådeste år og 1927 det vådeste år. Artiklen i Politiken er fra den 14.11.1954, så journalisten sammenligner naturligt nok med de første 10 måneder af 1927, hvor det faldt 740 mm mod 685 mm til og med oktober 1954.

Det regnede meget i 1954, fra Politiken

Her til aften fik vi fortalt, at hvis det fortsætter med at regne resten af året, så står alletiders rekord fra 1999 til forfald. Den lyder på 905 mm for hele året. En statistiker vil nok påpege, at der ikke skal de store afvigelser til for at sætte nye rekorder i betragtning af, hvor kort en periode vi har haft pålidelige nedbørsmålinger.

Iflg. DMI så er den gennemsnitlige årlige nedbør i Danmark steget 100 mm siden 1870, og det skal såmænd nok passe. I øvrigt var 1947 det tørreste år med kun 466 mm – syv år før 1954, der på det tidspunkt var næsten et rekordår i regn. Ja, det hurtigt gå den anden vej.

DMI oplyser i øvrigt, at der i 2019 indtil nu er faldet 836,7 mm. Måske vi skulle ønske hinanden tillykke med den nye rekord allerede nu.

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

One Comment

  1. Hans Henrik Hansen

    “Her til aften fik vi fortalt, at hvis det fortsætter med at regne resten af året, så står alletiders rekord fra 1999 til forfald. Den lyder på 905 mm for hele året” – jeg kan simpelthen ikke dy mig for at henvise til en kommentar, jeg skrev for en måneds tid siden!:
    https://ing.dk/artikel/dansk-grundvand-lider-under-aarelang-toerke-sparekrav-lige-hjoernet-227628#comment-937069
    Læs gerne hele debattråden! 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*