Opdaterede Temperaturer

Har globale temperaturer fået et nyk op efter 2016 EL Nino?

Af Frank Lansner

Tallene for  UAH satellitbaserede globale temperaturer August 2019 er kommet ind [1] og vi kan konstatere at vi stadig ligger på et lidt højere niveau end eksempeltvis 2000-2015. UAH August lå på +0,38 K i forhold til gennemsnittet 1981-2010.

Fig. 1.

Er vi ved at se en såkaldt ”stepchange” hvor vi efter El Nino peak i temperaturer 2016 er ved at finde et varmere grundniveau?

Nej, det er ikke sandsynligt. Temperaturer vil med rimelig sandsynlighed falde yderligere i de kommende år, måske allerede i de kommende måneder. Hvis vi mod forventning får atter en varm El Nino havstrøm meget snart, så kan faldet dog trække lidt ud.

Temperaturen vil snarligt falde fordi..

Fig. 2.

På figur 2 har jeg lagt NOAA´s graf [2] for El Nino / La Nina tal (”ENSO” tal) sammen med UAH globale temperaturudsving. Venstre Y-akse er temperaturudsving for det centrale stillehavsområde omkring ækvator hvor man måler for El Nino/La Nina tal. Y-akse th er tal for UAH globale temperaturudsving.

Normalt ses peak i globale temperaturer ca 3-9 mdr efter El Nino peaks.

Efter super El Nino 2016 der var både langvarig og kraftig gik det kun langsomt nedad for globale temperaturer. Dette indikerer at varme fra super El nino 2016 kan være akkumuleret i de øvre oceanlag.

2018-19 El Nino peakede for godt et halvt år siden. Vi kan se at i månederne efter peak fra 2016 og 2019, der har vi også en peak i globale temperaturer.

Det er derfor nærliggende at opfatte UAH globale temperaturer på +0,38K som del af El Nino peaken 2018-19.

Dermed står det også klart at vi skal ned igen fra El nino peak temperaturer og man kan ikke opfatte UAH +0,38 K for August som et udtryk for et nyt varmere blivende niveau. I hvert fald ikke før vi har set hvordan globale temperaturer reagerer på at El Nino afsluttes i disse uger.

Fig. 3.

Her er temperaturer for Stillehavets centrale ækvatorlinie fra det Canadiske meteorologiske institut [3]. De blå kolde formationer er allerede begyndt at pible frem pr. 10 sep 2019: El Nino er pt. væk.

Fig. 4.

Vandet under Stillehavets ækvator har også tabt varmen: Denne opgørelse fra NOAA [4] viser temperaturudsving for havvandet under Stillehavets ækvator mellem 0 og 450 meters dybde.

Vi har altså en situation hvor der heller ikke ligger en pulje varmt vand og lurer under overfladen.

Det bestyrker at vi næppe pludseligt får en kraftig varm El Nino lige med det første.

SUMMA

UAH globale temperaturer frem til August 2019 kunne se ud til at bekræfte et nyt lidt varmere niveau efter 2016 super El Nino.  Men eftersom globale temperaturer kan ses at være del af en El Nino peak, så vil det være overraskende hvis ikke temperaturer falder yderligere i den kommende tid. Derfor er al snak om et nyt varmere niveau efter super El Nino 2016 ikke godtgjort på nogen måde. Det er rent gætværk. Vi kan have en fair forventning at temperaturer yderligere vil falde nævneværdigt i månederne efter El Nino 2019 er fadet væk.

[1] http://www.drroyspencer.com/2019/09/uah-global-temperature-update-for-august-2019-0-38-deg-c/

[2] https://i0.wp.com/www.ncdc.noaa.gov/monitoring-content/teleconnections/eln-5-pg.gif?ssl=1

[3] https://weather.gc.ca/data/saisons/images/2019091000_054_G6_global_I_SEASON_tm@lg@sd_000.png

[4] https://i0.wp.com/www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_update/heat-last-year.gif

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*