Debatindlæg

Farvel til SORT energi – og velkommen til et MEGA BLACKOUT?

 • Af Greta Gallandy-Jakobsen – forfatter, debattør m.m.

Panik?

Nej, det er ikke det, der efterlyses, når alle computere lukker ned og elevatorerne går i stå. Der kræves en velovervejet fornuftig adfærd, når der kommer et stort strømsvigt. Blackout-eksperten Herbert Saurugg fra Østrig
https://www.saurugg.net/strom-blackout
https://www.saurugg.net/
forventer netop den slags undtagelsestilstand inden for de næste 5 år. Europas by- og landbefolkning skal efter hans bedømmelse være ordentligt forberedt på de udfordrende timer, dage eller uger uden strømforsyning i det elektrificerede samfund. ”Ta’ det som en campingferie på 14 dage”, er Sauruggs råd. Vand – levnedsmidler – medikamenter – campingkoger – lommelygte – power bank til smartphone til radio, så er man fornuftigt rustet.

Blackouteksperten blev interviewet i avisen DIE WELT, efter Berlins bydel Köpenick oplevede en strømafbrydelse i februar 2019. Artiklens overskrift: ”Die Bevölkerung ist sich der Bedrohung nicht bewusst”.
(Befolkningen er sig ikke bevidst om truslen.)
https://www.welt.de/vermischtes/plus189156979/Stromausfall-So-bereiten-Sie-sich-auf-einen-Blackout-vor.html

For få uger siden har Østrig holdt en blackout katastrofeøvelse for landets myndigheder og professionelle reddere.
https://wien.orf.at/v2/news/stories/2981093/

Tysklands Energiewende som trussel for Europas forsyningssikkerhed

Det er Tysklands Energiewende der gør Tyskland – samt nabostaterne -sårbar. Lidt efter lidt lukkes der ned for de store kraftværker, der har leveret konstant backup for vind- og solcelleanlæg. Også Danmarks elforsyning er kun stabil, fordi nabolandenes kraftværker overtager, når vind- og vejrstrømmen ikke står til rådighed.

Klimaorganisationerne kræver de tyske kulkraftværker lukket hurtigst muligt og ikke først i 2038. Også Danmarks lobbyorganisation Dansk Industri betragter Tysklands kulstop som ”uambitiøs”.
https://www.danskenergi.dk/nyheder/dansk-energi-tysk-kulstop-er-uambitiost

Offentligheden aner intet om de kommende års risici, da danske medier nødigt skriver om ubehagelige realiteter, når det handler om Danmark som ”grøn stormagt” og ”vindernation”. Det er sjovere at tale om vindmøllers el-produktion ved stormvejr. Man tier stille, når man ikke har noget godt at sige om den danske vindindustris maskineri, men spreder skræk og rædsel med udmeldinger om en evt. klimakatastrofe i en ubestemt fremtid.

Mange journalister har måske ikke helt forstået, hvordan el-nettet fungerer. Man behøver dog ikke være ingeniøruddannet for at fatte de grundlæggende principper i strømleverancen. En meget enkel kendsgerning er, at en strømledning ikke kan forsynes via et mekanisk pumpesystem ligesom en vandpumpe på oldefars bondegård. Men præcist sådan opfører vindkraftanlæg sig i forhold til el-nettet. Rotorbladene ”pumper” løs, når det blæser og går i stå, når mekanikken ikke bliver drevet af vinden. Men den elektriske strøm skal flyde konstant, da systemet er utrolig sårbart og slet ikke tåler afbrydelser og en svingende belastning. Netop af den grund er industrilandenes elforsyning afhængig af vejruafhængige kraftværker. Vind- og solenergianlæg har brug for et konstant backup for holde nettet stabilt. 

Fakta kontra spin

Det daglige tjek på hjemmesiden www.emd.dk/el/ viser tydeligt, hvor strømmen kommer fra, når vind og sol ikke leverer varen. En dag som i går, den 25. juni, kan tjene som udgangspunkt for en lille rejse 14 dage tilbage i tiden.

Vestdanmark er den region, der er mest velsignet med vindens aktivitet, derfor skal den bruges som eksempel. Vi hidser os ikke op over opreguleringspriser for el-prisen på 1.499 danske kroner, den 12. juni kl. 13.45 eller 1.879,14 danske kroner den 20. juni kl. 04.00 om natten.
Økonomi er et helt andet emne, nu handler det om el-leverancen.

100 % el fra vindkraft uden backup fra vejruafhængige kraftværker kan ikke lade sig gøre, hverken i dag eller i morgen. Et eksempel: Om natten, stadig den 25.juni 2019 ser vi en vindstrømproduktion på 1.712 MWh, mens strømforbruget kun er på 1.540 MWh. Alligevel bliver der ikke slukket for de politisk uønskede varmekraftværker. Flammen må åbenbart aldrig gå ud, selvom vindstrømmen ville være mere end rigelig.

Begrundelsen er indlysende: vinden har evnen til at lægge sig i løbet af ganske kort tid, mens kraftværkerne har brug for noget tid til at starte op igen. At slukke dem, ville udløse et blackout, når det meste af energien pludselig forsvinder.

Hvor hurtigt vinden kan stilne af, kan alle følge med i, som bare holder øje med de løbende data. Også denne svenske hjemmeside er interessant:
https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

Et 14 dages overblik på emd.dk/el/, viser et eventyrligt bjerglandskab som taget fra en børnetegning, men her er dalene lige så uønskede som toppene. For lidt og for meget power giver økonomiske ulemper, jævn og dermed passende mængder strøm er ikke til at få.

Sandhedens time nærmer sig til kommende vinter

Tyskland gennemfører sin Energiewende uden sikkerhedsnet. Regeringen stoler på nabolandene, som nok vil hjælpe. Analyser viser, at det skøn er urealistisk. Snart vil det vise sig, hvordan systemet klarer den manglende strøm. Allerede i december måned 2019 lukker atomkraftværket Philippsburg ned, som har bidraget med en kapacitet på 1.402 MW.

I 2021 er det 3 reaktorer med en samlet kapacitet på 4.000 MW og i 2022 bliver de resterende tre kraftværker slukket, som også har leveret 4.000 MW power tilsammen. Dermed mangler der næsten 10.000 MW power i det tyske strømnet, som naturligvis er forbundet med nabolandene.

Det er kun begyndelsen på den foruroligende mangel på tilforladelig energi. Indtil nu har kulkraftværkerne erstattet de lukkede atomkraftværkers el-produktion, som ellers har været heldig for CO2 regnskabet. Det er kulkraftværkerne som bekendt ikke og netop derfor er de grønne politikeres og klimaorganisationers hadeobjekt.

2038 skal alle kulkraftværkerne være afviklet, men en fremtidig regering kunne pga. klimaorganisationernes krav beslutte sig for et tidligere stop.

Internettet husker, mens offentligheden glemmer

Bundeskanzler Angela Merkel har sjovt nok haft en helt anden mening om planer for en Energiewende, men det er 11 år siden. Dengang betegnede hun lukningen af atom- og kulkraftværkerne som latterlig. 
https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/katholikentag-merkel-atomausstieg-ist-laecherlich-1544968.html

Citat: ” Es sei vielmehr sinnvoll, alte durch neue Kohlekraftwerke mit höheren Wirkungsgraden zu ersetzen und so einen „geordneten Umstieg“ zu schaffen. Deutschland mache sich „lächerlich“, wenn es sich dadurch ein „gutes Gewissen“ machen wolle, dass Atom- und Kohlekraftwerke stillgelegt würden und gleichzeitig Strom, der aus denselben Energieträgern erzeugt worden sei, aus den Nachbarländern importiert werde.”
(Det ville derimod være meningsfuldt, at erstatte gamle kulkraftværker med nye med en højere virkningsgrad og sådan at skabe en reguleret omstilling. Tyskland gør sig latterlig, når det vil opnå en god samvittighed ved at lukke atom- og kulkraftværker ned, samtidigt med at importere strøm fra nabolandene, som er produceret fra de samme energiformer.)

Danskerne bør indstille sig på nogle ubehagelige overraskelser i de kommende år. Nogle har dog allerede fået en mistanke om den manglende realisme i forhold til fremtidens el-system. Hvordan skal det gå, når elbilerne tapper strøm, der også skal række til husholdninger, virksomheder, trafiklys, landets computere og smartphones, institutioner, sygehuse og hvad der ellers kan være.

100 % strøm fra grøn energi betyder en omdefinering af de 100 %.
100% er ALT, HVAD DER ER. Meget eller lidt eller ingenting – og det skal man lige vide.

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

2 Comments

 1. Allan Gorm Larsen

  Hvis, vi endelig skal gå i panik må det være fordi at vi ikke for længst er begyndt at etablere kernekraft, thorium. Som kan genbruges, og ikke kan anvendes til kernevåben.
  Jeg har længe tænkt på, hvor meget strøm vi vil kunne høste med vind og sol, alene?.
  Jeg mener at hvis, vi skal kunne klare det stærkt forøgede pres på energi ud i fremtiden, må vi, nødvendigvis rejse så mange, og enormt høje vindmøller at vi ikke vil kunne se skoven for bare mølletårne. Er det mon det vil ? Jeg mener nej.

 2. Jens Olsen

  Greta Thunberg taler også om, at vi skal gå i panik.
  Mon ikke det var en god ide at skrue ned for skræmme retorikken og fremme den saglige debat?
  Få nogen der ved, hvad de taler om til at udtale sig vil give et andet billede.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*