Debatindlæg

Et uanstændigt angreb på forskerkollegaer

 • Af Jørgen Keinicke, pensionist, tidl. marketingchef i 3M

Torsdag morgen den 11. juli 2019 hørte jeg i Radio24Syv morgen en interessant interview om klimaet. Under udsendelsen blev professor Sebastian Mernild interviewet af journalisten Asger Juhl.  Sebastian Mernild mente ikke, at professorkollegaerne Johannes Krüger og Jens Morten Hansen, som også havde udtalt sig om klimaet, skulle have adgang til at udtale sig om klima i Radio 24syv, fordi de manglede kompetencer på klimaområdet.

Sebastian Merlind og Lotte Hansen’s angreb
Mernilds synspunkt blev næste dag bakket op af Sustainability eksperten Lotte Hansen. Hun anførte, at medierne skulle censurere forskersynspunkter, hvis de flytter fokus væk væk fra klodens alvorlige problemer med klima og bæredygtighed.

Samme morgen havde Radio24Syv morgen igen klima og censur på programmet. Seniorforsker ved DTU Space Jens Olaf Pepke Pedersen svarede på Sebastian Merlinds krav om censur med, at forskere, som hævder den slags synspunkter, er blevet til politiske aktivister i stedet for forskere.

For egen regning vil jeg gerne tilføje, at det kan godt være, at Sebastian Mernild har kompetencer, men hans billede af det grønlandske klima stemmer ikke med virkeligheden.

Sebastian Mernild i 2009, hvor jeg så en Deadline
Jeg stiftede første gang bekendtskab med Sebastian Mernild i 2009, hvor jeg så en Deadline udsendelse i forbindelse med COP 15. Sebastian Mernild var indkaldt som ekspert af studieværten  Adam Holm. Sebastian Mernild blev præsenteret som polar- og klimaforsker. Han var også rådgiver for Al Gore, blev der sagt, og han havde bistået Al Gore med at udarbejde en rapport om arktisk klima.

COP 15 førte ikke til en afgørende politisk aftale. Adam Holm spurgte derfor: ”Hvorfor er klimaændringerne ikke trængt igennem til politikerne?”
Hertil svarede Sebastian Mernild: ”Det er fordi politikerne ikke har mærket klimaændringerne på egen krop. Det er omkring Ækvator og i Arktis, at man mærker mest til klimaændringerne.”

Han fortalte videre, at temperaturen steg mere i Arktis end i København og at indlandsisen som følge heraf smeltede. På sigt ville den grønlandske indlandsis tabe mere og mere masse. Resultatet ville være alvorlige vandstandsstigninger i havene.

Sebastian Mernild mener åbenbart, at temperaturerne i Grønland bevæger sig lineært og at de stiger mere i Grønland end i Danmark. Sådan forholder det sig ikke i virkeligheden. Det har jeg tidligere dokumenteret i et debatindlæg: Temperaturudviklingen i Grønland domineres ikke af CO2. Link: https://klimarealisme.dk/2019/06/13/temperaturudviklingen-i-groenland-domineres-ikke-af-co2/

Konklusion: I de sidste 70-80 år er det ikke blevet varmere i Grønland.
I de senere år er det igen begyndt at blive koldere, hvorfor indlandsis og gletsjere vokser. Det er en anden virkelighed end Sebastian Mernilds beskrivelse af klimaudviklingen i Grønland.

Sebastian Mernild’s kompetencer
Efter min mening har Sebastian Mernild ikke kompetence til at prøve, at forhindre sine professorkolleger i at udtale sig i klimaspørgsmål, eftersom de pågældende netop beskæftiger sig med virkeligheden.

Jeg har stor respekt for professorerne Johannes Krüger og Jens Morten Hansen, fordi de har stor autoritet som klimaforskere. De har haft mod til at stå frem med et nuanceret syn på klimaet. Det er der behov for.

TV-avisen
For nogle år siden fortalte den daværende chef for TV-avisen, Naja Nielsen, at DR havde besluttet, at klimaforskere med afvigende synspunkter ikke ville komme til orde i DR. Det blev begrundet med, at de udgjorde et lille mindretal af samtlige forskere. Udtalelsen faldt i Presselogen, som er et magasinprogram i TV2 News. Hertil kommer, at DR ofte bruger Sebastian Mernild som klimaekspert. Hvor er alsidigheden i DR? Lever DR op til publicservice kontrakten?

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

3 Comments

 1. Allan Gorm Larsen

  Hvem har egentligt interesse i at øve censur i MSM medierne?. Visse politikere, videnskabsfolk, meteorologer eller måske direkte firmaer som sælger meningsmålinger. ja, jeg mener at det er forkasteligt at tilbageholde oplysninger, bare fordi disse ikke lige passer ind i bestemte ideologers verdensbilleder.

 2. Jan Williams

  Endnu et kedeligt eksempel på hvad der virkelig er på spil, for kan folk som Sebastian Mernild ikke få lukket munden på folk der har andre meninger end hans egne angående klimaet, så går han åbenbart ind for censur. Der er dermed ikke langt til de forhenværende sovjetiske Gulag-lejre, hvis folk som Sebastian Mernild får endnu mere magt end den de allerede har tilranet sig.

  Og i øvrigt er den slags standpunkter som Sebastian Mernild står for også et kedeligt eksempel på, at vi er hastigt på vej væk fra begrebet videnskab til det mere luftige som kaldes for religion, idet den slags jo ikke kan diskuteres, idet enten tror man eller også gør man man ikke. Tja, i Middelalderen var det jo en yndet sport at forfølge og henrette folk med anden observans end hvad den gældende religion påbød … trist at vi åbenbart ikke er kommet videre, trods det at vi som samfund har brugt oceaner af penge på uddannelse.

 3. Hans Henrik Hansen

  “Efter min mening har Sebastian Mernild ikke kompetence til at prøve, at forhindre sine professorkolleger i at udtale sig i klimaspørgsmål” – afgjort ikke, dertil har INGEN ‘kompetence’!

  “Hertil kommer, at DR ofte bruger Sebastian Mernild som klimaekspert” – DR tildelte ham sågar ‘årets formidlingspris’ for 2018, se:
  https://www.dr.dk/presse/professor-i-klimaforandringer-faar-rosenkjaerprisen-2018

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*